Konular
Resûlullah Efendimiz
Üçüncü Yeni
Ahiret ve Ölüm
Alimler ve Evliyalar
Başarı
Batı ve Türkiye
Doğa ve Çevre
Dış Politika ve Dünya
Dinimiz ve Ehl-i Sünnet
Eğitim
Ekonomi
Gençlik
Güncel ve Aktüel
İlim, Bilim ve Teknoloji
İnsan ve Toplum
İstanbul
Kültür ve Sanat
Muhâfazakâr San’at
Savaş
Sevgi ve Hoşgörü
Siyaset
Tarih
Terör
Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Cumhuriyetleri
Türkiye
Zaman & Vakit
SEFA KOYUNCU
ÜÇÜNCÜ YENİ
ŞİİRLER
Şiirleri
İğnelik
Rubâi
Nükteler
YAZILARI
Yazıları
Üçüncü Yeni
Yaşadıkça
Erdoğan'a Mektuplar
HİKAYELER & MİZAH
RÖPORTAJ & HABER
Röportajlar
Haberler
SEYDİŞEHİR
SEYDİŞEHİR
FOTOĞRAFLAR
OBJEKTİFİNDEN
KİTAPLARI
VİDEOLAR
VEFATININ ARDINDAN
Konular: Kültür ve Sanat
Türkçe ve Arapçaya Gün Doğuyor
Sefa Koyuncu’nun ’Türkiye’ gazetesindeki 18 Mart 2012 Tarihli Yorum Yazısı
Küresel Krizin Kültürel Boyutu
"Daha çok kazanmak hırsıyla toplum ve aile yapısını dejenere, çevreyi tahrip etmekten çekinmediler.
- Netice ne oldu?
- .....
- Dahası; Batı’nın,“en büyük medeniyet projesi”diye sunduğu sosyal ve ekonomik sistem, bataklığa döndü."
Zizek, Çağı Doğru Okuyor
"...Ben de konuyla ilgili okumaya başladım; Türk idaresinin okulda öğrendiğimiz gibi korkunç olmadığını öğrendim.
Çok daha açık ve hoşgörülü bir yönetim vardı. Bugün çok kültürlü formüllere sahip bu tür ülkeler hâline gelmeye doğru gidiyoruz. Paradoksal biçimde Avrupa’nın modelleri bunlar; belki de Avrupa’nın tamamı bugün bir Osmanlı İmparatorluğu şeklini almalı!’
Atsız, ‘serbest’e karşıydı
"...Atsız, serbest vezni kabul etmez. Yeniliğin vezinsiz şiir yazarak değil, hece ve aruza
dayanan bazı yeni denemelerle meydana getirilebileceği görüşündedir.
Onun şiirlerinin çoğu hece vezniyle, sekiz on kadarı da aruzla yazılmıştır."
Türkoloji’yi Kim Kurdu
Sefa Koyuncu’nun ’Türkiye’ gazetesindeki 31 Temmuz 2011 Tarihli Yorum Yazısı
"...Sonunda, doçent dayanamayıp, baklayı ağzından çıkardı:
- Türkoloji’yi Batılılar kurdu. Bana verilen programda, evliyaların kerâmetlerine efsane
deniliyor. Halk Edebiyatı derslerini Batı metodolojisine göre anlatıyorum…
Başka türlü anlatamam."
Sebahattin Ali’nin Mektubu
Bizim şu genç şairlerin yani Orhan Veli ile Oktay Rifat’ın başlarına gelene pek müteessir oldum.
Zavallı çocukların genç yaşta cinnet getirecekleri hiç tahmin edilemezdi. “Acaba onların şiirlerini neşre delalet ettiğim için bu hazin akıbetten ben de mesul muyum?” diye vicdanen pek muazzep oluyorum..."
Banarlı Manifestosu
"Biz, sanatın, bütün insanlığa, yeniden çekidüzen verecek kudreti kendinde bulabilir hâle gelmesi lüzûmuna inanıyoruz. Bugünün genç insanlarına tekliflerimiz olacaktır."
"...Size, “Bu vasıflarda bir edebiyat, dünyâmızın bugün içinde kavrulmakta olduğu problemlere cevap verebilir mi” şeklinde bir îtirazda bulunanlar olursa, kendilerinden, bu beyanları bir daha ve dikkatle okumalarını ricâ ediniz."
Seyyid Harun Veli Anadolunun Mimarlarındandır - Türkiye Gazetesi I 1992
Seydişehir’in kurucusu Seyyid Harun Veli hazretleri, "Anadolu’nun manevi mimarlarındandır."
Dönüm Noktası - 5 Ağustos 1989
5 Ağustos Seydişehir Ekonomik Kalkınma Bayramı için çıkarılan özel ekin tamamı. Turgut Özal’dan Seydişehir Etibank Alüminyum Tesisleri’nin modernizasyon konusuna, Seydişehir-Antalya yolundan ülkenin gündemine kadar birçok konu. Hem Türkiye’nin geçmiş gündemlerine, hem de ülkeye dair nostalji yaşamanız için önemli bir arşiv. Türkiye Gazetesi’yle dağıtılan eki hazırlayan Sefa Koyuncu ve o dönemki ekibi...
Yeni Edebi Akımlar
Üçüncü Yeni! Nedir bu üçüncü yeni? Sefa Koyuncu’nun öncülüğünü yaptığı ve Türkiye Gazetesi’ndeki köşesine de ismini veren Üçüncü Yeni’nin hikayesi... "Şiirle nesir birbirine karışır. Gençler arasında yaygınlaşan serbest modasıyla, vezinli kafiyeli hâlis Türk şiiri gözden düşürülür. Artık eşyanın tabiatına aykırı olarak, ’serbest’, yani düzyazıya şiir denir. Zamanla, aruz ve heceyle yazılan şiirden zevk alınmaz, hakîki Türk şâirleri okunmaz, hatırlanmaz olur. Bu yıllar darbe alan sâdece şiir değildir; nesir (düzyazı), dolayısıyle dil de büyük yara alır."
Şadi Çalık’ın Soyut Eseri
"...Prof. Şadi Çalık’ın çağdaş Türk soyut san’atındaki öncü rolünü, vefatından 32 yıl sonra da olsa bugün çok daha iyi anlıyoruz!.."
YAŞAT VE YAŞA
Ediz Hun.... Türkiye’nin güler yüzlü simalarından... Sefa Koyuncu, Türkiye Gazetesi Kültür Sanat Editörlüğü döneminde Ediz Hun’la "Yaşat ki yaşayasın" kitabı üzerine yaptığı röportajı haberleştirmiş. İnsanlığa dair güzel mesajlar, mesajı almak isteyenleri bekliyor.
İskender Pala’ya Teşekkür
“Muhafazakâr Sanatçının Manifestosu”, sanat ve edebiatta yeni bir dönemin müjdecisidir. Üçüncü Yeni nesil hareketiyle ’Sanat’da Muhâfazakar Yapılanma’nın öncüsü olmaya gayret eden Sefa Koyuncu, İskender Pala’nın da yüksek sesle "Muhafazakâr Sanat" söylemleriyle duyduğu mutluluğu satırlara aktarmış.
"...Büyük bir vukûf, liyâkat ve dirâyetle kaleme aldığınız yirmi maddeden her birinin ayrı ayrı ve topyekûn manifestonun, aziz milletimizin derin ıstırâbına tercüman olduğunu bir kere daha gördüm."
İskender Pala Manifestosu
"...Müstehcen sahne olmadan, millî ve manevî değerlerimize hakâret etmeden de pekâlâ şiir, roman, oyun ve senaryo yazılabilir."
"...İskender Pala söz konusu yazıda, Prof. Mustafa İsen’in, "Muhafazakâr kesimin nasıl bir demokrasi anlayışı varsa muhafazakâr estetik ve muhafazakâr sanat normlarını ve yapısını oluşturmak gibi bir yükümlülük içindeyiz" sözlerine dikkat çekiyor."
Şair Nabi’ye Vefa - Türkiye Gazetesi I 2012
"Esasen örnek almamız, öne çıkarmamız gereken de, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud ve taklitçilerinin yazdığı değil; Nâbî, Bâkî, Nedîm, Yunus Emre, Mevlânâ ve bunların yolunda gidenlerin yazdığıdır. Dolayısıyla bu büyük üstadlara gösterilen vefa, hakîki Türk şiirine vefadır."
Sömürge Sistematiği mi ?
"Türk Millî Eğitim müfredatındaki edebiyat eğitimi; Osmanlı, Selçuklu, Karahanlı eserlerini unutturmamak ve yerine Fransız anlayışını hâkim kılmak üzere programlanmış bir sömürge sistematiği mi? Üstelik bu; Fransız asimilasyonu da değil, gönüllü bir köleliktir."
"...Şu hâlde artık aşağılık sömürge kompleksinden sıyrılarak, Türk edebiyatını üç değil; milletimizin şân ve büyüklüğüne yakışır şekilde iki ana kategoride (Müslümanlıktan önce, Müslümanlıktan sonra) değerlendirmek, realitenin bir gereğidir."
Şiirden Köşeyi Döndüler - Türkiye Gazetesi I 2011
İnsanların şiire olan merakını keşfeden dünyaca ünlü milyarder iş adamı Bob Young, yeni satın aldığı poetry.com internet sitesinde her gün şiir yarışması düzenliyor.
Bunlar da Yıkılan Ucubeler - Türkiye Gazetesi I 2011
Dönem dönem heykel krizlerimiz olur bizim... Ve bazen "sanat eseri, dokunulamaz" tartışması da yapılmaz. Yazıldığı dönem ve o dönemin heykel tartışması için bilgi kaynağı bir yazı.
Aşık Hüseyin Keleş - Seydişehir Postası I 2008
Bir yazar, kendisi gibi meraklılara ve yeteneği bulunanlara destek olabiliyorsa tecrübelidir diyebilir miyiz? Motive etmeye yönelik bir yazı...
Tarihi Komedya ! - Türkiye Gazetesi I 2000
Sefa Koyuncu’nun 2001 yılında yayınlanan "Don Kişot Sendromu Ermeni Soykırımı Komedyası" kitabında mesele ironik bir dille masaya yatırılıyor. Kitaba dair haberde vurgu şu: "... İşte bu komik adamla, Ermeni Soykırımı Komedyası’nı sahneye koyanlar arasında büyük benzerlikler var. Çünkü bunlar da tıpkı Don Kişot gibi hayaletle uğraşıyor, yel değirmeni ile savaşıyorlar."
DİL ÖĞRENMEK
İşinizde başarıyı yakalamak ve idealinizi gerçekleştirmek bir ölçüde yabancı literatürü izleyebilmenize bağlıdır. “Bir lisan bir insan” sözü boşuna söylenmemiştir. Ancak ana dilimizi ve öz kültürümüzü çok sıkı korumak kaydıyla.
Ölü Diller - Yeni Meram I 2000
Dillerin dayanma ve yayılma gücü, tartışılan ve araştırılan bir konu. Dili devamlı kılan, çok kişi tarafından konuşulması mı, o dilde yazılan başeser adedinin çokluğu mu, telaffuzun kulağa hoş gelmesi midir? Ya da, dili güçlü kılan ekonomik, teknolojik ve siyasi üstünlük müdür? İnsanlara hürriyet ve medeniyet bahşeden dillerin yaşama gücü daha mı fazladır? Dayatma ve baskı ile diller yok edilebilir, tarih sahnesinden tamamiyle silinebilir mi?
EDEBİYATIMIZDA RUMLAR VE ERMENİLER (3)
Sefa Koyuncu’nun ’Yeni Meram’ gazetesindeki 23 Haziran 1999 Tarihli Yorum Yazısı
SİNEMA ÖNEMLİ GÜÇ
"....Mel Gibson, 1994 yapımı “Cesur Yürek’i oynamadan önce tam bir yıl İskoçların İngilizlere karşı verdikleri mücadelenin tarihini inceliyor, araştırıyor. Duston Hoffman, Yağmur Ada filminde oynamadan önce sekiz ay boyunca Otistik hastaların eğitildiği bir merkezde kalıyor. Hastalarla birlikte eğitime katılıyor ve onları gözlemliyor." Bizde?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12