Konular
Resûlullah Efendimiz
Üçüncü Yeni
Ahiret ve Ölüm
Alimler ve Evliyalar
Başarı
Batı ve Türkiye
Doğa ve Çevre
Dış Politika ve Dünya
Dinimiz ve Ehl-i Sünnet
Eğitim
Ekonomi
Gençlik
Güncel ve Aktüel
İlim, Bilim ve Teknoloji
İnsan ve Toplum
İstanbul
Kültür ve Sanat
Muhâfazakâr San’at
Savaş
Sevgi ve Hoşgörü
Siyaset
Tarih
Terör
Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Cumhuriyetleri
Türkiye
Zaman & Vakit
SEFA KOYUNCU
ÜÇÜNCÜ YENİ
ŞİİRLER
Şiirleri
İğnelik
Rubâi
Nükteler
YAZILARI
Yazıları
Üçüncü Yeni
Yaşadıkça
Erdoğan'a Mektuplar
HİKAYELER & MİZAH
RÖPORTAJ & HABER
Röportajlar
Haberler
SEYDİŞEHİR
SEYDİŞEHİR
FOTOĞRAFLAR
OBJEKTİFİNDEN
KİTAPLARI
VİDEOLAR
VEFATININ ARDINDAN
Etiket: enerji
NÜKLEER SANTRAL NE OLDU? - BHD Haber
"...-Türkiye, enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olduğu hâlde, köklü ve kalıcı tedbirler almak yerine, "komşu gazıyla kalkınma havası atarsa" belini doğrultamaz, işte böyle şamar oğlanına döner!
-Eğer aklımızı başımıza almazsak Rusya’yla da, İran’la da daha çok krizler çıkar.
Ve Enerji Bakanı’nın yaptığı gibi soluğu hemen Türkmenistan’da alırız!
- Bu da çâre olmaz!"
ÜÇ BEYAZ VE NÜKLEER
"Eskiden üç beyaz başkaydı; "gaza, beze, tuza" zam yapılmadı mı gerisi kolaydı. Devir çok değişti; şimdi gazın da, bezin de, tuz veya şekerin de binbir türlü alternatifi var. Yaşadığımız dünyanın revaçta olan üç beyazı "enerji, haberleşme ve ulaşım" ise öyle değil. Alternatif enerji, haberleşme ve ulaşım ise dünya için ufuk projeler. Dahası, bu alanlara devlet tekeli ve bükokrasisi hâkim. Bir bakıma bunları bütünüyle devlet tekelinden çıkarmak da mümkün değil. Zira her halükârda enerjide kaynak çeşitliliğini, haberleşmede ana yatırımları, ulaşımda ise alt yapıyı devletin oluşturması gerekiyor. Hepsinden daha önemlisi bu üç ana konuda devletin uzun vadeli strateji belirlemesi ve birer vizyon ortaya koyması şart."
NÜKLEER SANTRAL - BHD Haber - 25 Ekim 2006
"...- Fransızlar korkmuyor, elli yıldır 59 santralle birlikte yaşıyor.
- Yoksa Fransızlar çevreye ve sağlığa bizden daha mı az önem veriyorlar?
- Fransızlar 59 santralle bir arada yaşamaktan korkmuyor da, biz ülkemize birkaç nükleer santral yapılmasından mı korkuyoruz?
- Biz dünyadaki 440 küsur santralın çalıştığı 32 ülkedeki insanlardan daha mı korkağız?
- Bunları iyice bir düşünün ve nükleer santral konusundaki hükmünüzü enine boyuna muhakeme yaptıktan sonra verin.
- Sizin kararınız ne olur bilemem ama başta da söylediğim gibi şahsen ben nükleer santrali, bu ülkeye yapılabilecek en kalıcı hizmet olarak görüyor ve yapanları alkışlıyor, alkışlıyorum."
Dönüm Noktası - 5 Ağustos 1989
5 Ağustos Seydişehir Ekonomik Kalkınma Bayramı için çıkarılan özel ekin tamamı. Turgut Özal’dan Seydişehir Etibank Alüminyum Tesisleri’nin modernizasyon konusuna, Seydişehir-Antalya yolundan ülkenin gündemine kadar birçok konu. Hem Türkiye’nin geçmiş gündemlerine, hem de ülkeye dair nostalji yaşamanız için önemli bir arşiv. Türkiye Gazetesi’yle dağıtılan eki hazırlayan Sefa Koyuncu ve o dönemki ekibi...
Gün Işığında Kuru Fasulye
Güneş fırınlarını hiç duymuş muydunuz? Pişirmede enerji maliyetlerini sıfıra indiren ve dünyanın birçok ülkesinde kullanılan bu teknolojiye dair keyifli bir araştırma haber. ’Bedava pişirin’ ve ’kendi fırınını kendin yap’. Sefa Koyuncu imzasıyla teknoloji içerikli bir araştırma haber.
Hidrojen Sır Değil
Alternatif enerji ve teknolojilere ihtiyaç her geçen gün artıyor. Sefa Koyuncu’nun araştırma haberlerinde konu bu kez hidrojen ve hidrojen enerjisi ile yapılabilecekler. "Formül ortada, önemli olan üretime başlamak!"
Nükleer Enerji Propaganda Kurbanı
Nükleer Enerji’de Türkiye’nin olması istenmez... Neden?
"...Fransa enerjisinin yüzde 78’ini nükleer santrallerden elde etmekte, hem de bazısının turistik bölgelerde bulunduğu reaktörlerden. Nedense Greenpeace, eylemlerini bizde yoğunlaştırmaktadır.”
Enerji Devleri Güneşi Keşfetti
Dünyada günlük enerji tüketimi her geçen gün artarken, çözüm arayışları da farklılaşıyor. 2004 yılında, "Dünyanın günlük enerji tüketimi 14.5 terawatt. Bu 150 milyon varil petrole denk. Bir günde dünyaya düşen güneş ışığı ise 165.000 terawatt enerjiye eşit. Bunu fark eden dev şirketler, güneşten enerji üretim işine koyuldu."
Tarıma Kanola Dopingi - Türkiye Gazetesi I 2005
Edirne’den Kars’a bütün yurdu kanola heyecanı sardı. Bu bitkinin yaygınlaşmasıyla hem yemeklik yağ açığının kapatılması, hem de petrole bağlılığın azaltılması hedefleniyor.
Bor Tekniğine Türk Damgası - Türkiye Gazetesi I 2005
Türk bilim adamları dünya çapında nemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Hidrojenin taşınmasında ortaya çıkan problem borhidrür teknolojisiyle çözülecek.
Telgraf Kampanyası - Seydişehir Postası I 1994
“… Etibank Alüminyum Tesisleri’ne nasıl sahip çıkılır?
Etibank yöneticilerine nasıl destek olunur?”
“Gayet iyi biliyoruz ki, Etibank Alüminyum Tesisleri’ni yöneten sayın müdürler ve gelip geçen genel müdürler ve diğer idareciler, Alüminyum Tesisleri’nin enerji maliyetinin düşürülmesi, kapasitenin arttırılması, modernize edilmesi, ek tesisler yapılması konusunda yoğun gayret göstermişler, yüzlerce etüd ve fizibilite raporları hazırlamışlar, ancak her defasında siyasi otoriteye ve yüksek planlamaya takılmışlar, gerekli kamuoyu desteğini ve siyasi iradeyi bulamadıkları için hedefe varamamışlardır.
Küçültme Modeli mi? - Seydişehir Postası I 1994
“…Bir program çerçevesinde eleman sayısını azaltmak, fabrikanın belirli ünitelerinde kapasiteyi düşürmektir.
- Ya sonra?
- Sonrası meçhul Kapatılabilir de, kapatılmayabilir de…”
ALÜMİNYUM DAVAMIZ
"... Alüminyum meselesinin Türkiye’de millî bir dâvâ olarak ele alındığı söylenemez. Siyasî iktidarlar mevcutla yetinmeyi tercih etmeyi bırakarak; alüminyum sanayiinde yeniliğe ve ileriye dönük projelere ağırlık vermeli."
"...istikbali fevkalâde parlak olan, dünya alüminyum üretimindeki gerçek yerimize oturmayı geciktirmektedir."
Tevsii Projesi Unutuldu mu? - Seydişehir Postası I 1988
"Mısır gibi hiç madeni olmayan bir ülke alümina ithal ederek elektrolizhanelerde alüminyum elde etme yoluna gidiyorsa bunun bir sebebi olmalı. Gerçi hemen denecektir ki, Mısır’da enerji ucuzdur, bu sebeple elektroliz yoluyla alüminyum elde edilebilir."
Kış Hazırlıkları - Seydişehir Postası I 1987
Doğalgaz hem ısınma, hem sıcak su problemimize nasıl ilaç oldu değil mi? Elbette bunu yeni kuşak pek bilmez. Ne dersiniz, odun ve kömürün olmazsa olmaz olduğu dönemlere doğru tarihi bir yolculuk yapmak ister misiniz?
Yüksek Okul Meselesi - Seydişehir Postası I 1987
"Seydişehir’in maden ve metalurji sahasındaki hususiyeti dikkate alınarak, bir yüksek okul açılması, birkaç hafta önce yöneticiler seviyesinde görüşülerek, prensipte kabul edilmiştir."
Şimdilerde neredeyse her ilde üniversite veya fakülte var. 1987 yılında Alüminyum Tesisleri’ne ev sahipliği yapan Seydişehir’de bölgeye katkı sağlayacak bir yüksek okul açılması için çok mücadele verilmişti.