TÜRK TARIMINA KANOLA DOPİNGİ
Edirne’den Kars’a bütün yurdu kanola heyecanı sardı. Bu bitkinin yaygınlaşmasıyla hem yemeklik yağ açığının kapatılması, hem de petrole bağlılığın azaltılması hedefleniyor.
Ülkemizin hemen her köşesinde üretimine başlanan ‘kanola’ bitkisinin Türk tarımı için lokomotif görevi üstleneceği belirtildi. Tarım ve Köyişleri Bakan Danışmanı Prof. Dr. Fikret Akın Erdem, 2005 yılında mazot yerine yüzde 2 oranında kanola ve diğer yağ bitkilerinden elde edilen biyodizelin kullanılmasının hedeflendiğini açıkladı. Kurdukları sistemle günde bin litre biyodizel üretebile imkanına sahip olduklarını belirten SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öğüt ise, “Çiftçimiz artık bir litre mazot fiyatına 2 litreden fazla biyodizel üretecek. Her çiftçibir biyodizel elde etme ünitesi kuramayabilir ancak yetiştirdiği kanolayı belli merkezlerde işleterek biyodizel elde edilebilir” dedi.
Trakya’da bayram!
Kanola hasadı Trakya’da her yıl haziran ayında bayram olarak kutlanıyor. 22 bin dekar alanda kanola ekimi yapılan Trakya’da çiftçilerin kanolayı, ayçiçeğinden daha kârlı bulduğu ifade ediliyor. Tekirdağ’da Yağcıköyü’nde her yıl yapılan kutlamalara vali ve diğer yetkililer de katılıyor. Yılda 10 bin ton ürün elde edilen Trakya’da hedef 500 bin ton.
1.5 milyon ton biyodizel
Ayrıca Konya Ovası, Ege ve Çukurova gibi Türk tarımının can damarı olan bölgelerde pamuk ve buğday hasadından sonra dönüşümlü olarak, kanola ekiminin tercih edilmeye başlandığı öğrenildi. Öte yandan, Güney Doğu Anadolu Projesi GAP bölgesi’nde 2010 itibariyle yılda 1.5 milyon ton biyodizel üretimi yapılabileceği kaydedildi.
Kanada’da ilk sırada
Çok düşük asit oranına sahip olması ve omega 3 ihtiva etmesi sebebiyle en ideal bitkisel yağ olarak tavsiye edilen kanola yağı, Kanada gıda sektöründe ilk sırada gelmekte, bütün yağlı yiyeceklerde tercih edilmektedir.
İşlem tamam
‘Biyoenerji Proje Grubu’, biyodizel kullanımı konusunda başlattığı çalışmaları tamamladı. Denemelerden olumlu neticeler alınan enerji tarımı ülke çapında teşvik ediliyor.
Çiftçiler memnun
Bursa merkez ve Yenişehir, Orhangazi, Karacabey, Kemalpaşa ilçelerinde üretilen kanoların veriminden çiftçiler oldukça mennu. Ayrıca, Bursa’da biyodizel üretimi, satışı ve kullanımı da yaygınlaşıyor.
Yılda 500 bin ton yağ
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdür Yardımcısı İrfan Güvendi, “Ülkemizde yılda 500 bin ton bitkisel yağ ithal edilmekte ve nüfus artışına bağlı olarak bu oran artmaktadır. Bu durum karşısında kanola, 2000’i aşkın birim kooperatifi ve 1.5 milyonu aşkın tarım kesimine hitap eden, ortaklarının yem ihtiyacını karşılayan ve bitkisel yağ üretimi iştirakleri olan Tarım Kredi Kooperatifleri için önem kazanmıştır. Kanola üreticilerine kilogram başına 120 bin lira destekleme primi ödenmiş olup bu uygulamaya devam edilmektedir” dedi.
SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 4 OCAK 2005