Konular
Resûlullah Efendimiz
Üçüncü Yeni
Ahiret ve Ölüm
Alimler ve Evliyalar
Başarı
Batı ve Türkiye
Doğa ve Çevre
Dış Politika ve Dünya
Dinimiz ve Ehl-i Sünnet
Eğitim
Ekonomi
Gençlik
Güncel ve Aktüel
İlim, Bilim ve Teknoloji
İnsan ve Toplum
İstanbul
Kültür ve Sanat
Muhâfazakâr San’at
Savaş
Sevgi ve Hoşgörü
Siyaset
Tarih
Terör
Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Cumhuriyetleri
Türkiye
Zaman & Vakit
SEFA KOYUNCU
ÜÇÜNCÜ YENİ
ŞİİRLER
Şiirleri
İğnelik
Rubâi
Nükteler
YAZILARI
Yazıları
Üçüncü Yeni
Yaşadıkça
Erdoğan'a Mektuplar
HİKAYELER & MİZAH
RÖPORTAJ & HABER
Röportajlar
Haberler
SEYDİŞEHİR
SEYDİŞEHİR
FOTOĞRAFLAR
OBJEKTİFİNDEN
KİTAPLARI
VİDEOLAR
VEFATININ ARDINDAN
Etiket: alüminyum
SEYDİŞEHİR RAPORU - 4 I TUTUKLAMALAR
"DİSK ve yandaşları, milli serveti tahrip etmeyi, işyerlerini çalıştırmamayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Bunlara örnek olarak İzmir BMC ve İstanbul Pancar Motor işyerini işgal etmelerini, şimdi bizim işyerimiz olan Karadeniz Bakır İşletmeleri’ni gösterebiliriz. Bu işyerlerinde devlet milyarlarca liraya ulaşan zarara sorulmuştur."
SEYDİŞEHİR RAPORU - 3 I İŞÇİNİN İDARESİNDEN KAÇANLAR
"26 Aralık 1975 günü Türk Metal üyeleri başlarında Avukat Ali Şen olmak üzere Seydişehir’de bulunun işçi olmayan bütün militanları silahlı saldırısına uğramışlardır. Bu saldırı sırasında Avkukat Ali Şen’in “Türk Metalcileri vurun, öldürün. Arkanızda ben varım” dediği bütün işçilerle duyulmuştur. Bu saldırı sırasında Türk Metal Sendikası Seydişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kadıoğlu kurşunlanarak şehit edilmiştir."
ÜÇÜNCÜ YENİ MANİFESTO
ŞİİR I ÜÇÜNCÜ YENİ MANİFESTO
"Gözümüz yok kolayda, ölçü işi azimdir.
Şiir denen sarayda, aruz-hece bizimdir!
Har vurup savursa da, hayırsız evlatları,
Bilmeliyiz bir sevda, edebî sanatları.
Ölçülü yazmak için, aldırmadan yaşına,
Şâirler hemen geçin, klavyenin başına!""
DENİZ BİTTİ
"...Serbest vezin dediler, şiiri koymadılar.
Ma’nâyı da yediler, yine de doymadılar."
"Üçüncü Yeni bizim, hece ve aruzlu şiir.
Sen de katıl azizim, hesap devri bu devir!"
ÖVERİM
"Hakiki şâirleri,
Elbette ki överim.
Serbestçi sâirleri,
Hicviyemle döverim!"
ÖLÜM VAR!
ÖLÜM VAR!
"Diyalogcu takımı,
Hıristiyan akımı,
Başlattı da yıkımı,
Gider yolun solunca."
ETİBANK 10 BİN TON ALÜMİNYUM İTHAL EDECEK - Türkiye Gazetesi I 1987
Bu haberi özellikle sitemize aldık...
Zira, Sefa Koyuncu 1978 ve 1980 tarihli yazılarında işçi grevlerinin ülkeyi farklı şekillerde etkileyebileeğini farklı örneklerle anlatmıştı. 1987 yılında Seydişehir Etibank Alüminyum Tesisleri’nde işçilerin grevi etkisini (olumlu mudur tartışılır) göstermiş ve fabrika yönetimi, 10 bin ton Alüminyum ithal etmek zorunda kalmış. Fabrika ihracaat yapmak yerine, taahhütlerini yerine getirmek için yurt dışından alüminyum madeni getirtmiş.
Ayda 20 Milyar Zarar - Türkiye Gazetesi I 1987
12 Ağustos 1987 tarihini taşıyan bu haberde sitemizde özellikle yer alıyor.
Seydişehir Grevi’nin devlete ayda 20 milyar lira zarar verdiği açıklanırken, "42 gündür devam eden grevden sonra, bir müddet önce hükümet tarafından kurtarılması gereken şirketler arasında ilkk sırada yer alan Anadolu Endüstri Holding’e bağlı NASAŞ firması ile Alüminyumcular Derneği Başkanı Sedat Aloğlu ve ortağı Ali Dinçer’e ait firma ile Mustafa Kalaycıoğlu’nun sahibi olduğu FENİŞ Firması’nın büyük kârlar elde ettikleri öne sürülüyor.
Grev Çözüm Bekliyor - Türkiye Gazetesi I 1987
Seydişehir Etibank Alüminyum Tesisleri’nde 1987 yılındaki greve dair yazı. Sefa Koyuncu, Yeni Seydişehir gazetesindeki köşe yazısında özelleştirme öncesi grev sürecini kaleme almış.
Bugün - Seydişehir Postası I 1988
Seydişehir’den bölgeye ve ülkeye 1988 yılından bakış... Seydişehir Alüminyum Tesisleri, Seydişehir’in il olma konusu... 5 Ağustos 1988 tarihinde Türkiye Gazetesi eki olarak çıkarılan 5 Ağustos ekinden düne ve bugüne dair gündem. 24 sayfalık ek sizi geçmişe alıp götürecek. Bugünü sorgulamak isterseniz, o sizin tercihiniz.
Dönüm Noktası - 5 Ağustos 1989
5 Ağustos Seydişehir Ekonomik Kalkınma Bayramı için çıkarılan özel ekin tamamı. Turgut Özal’dan Seydişehir Etibank Alüminyum Tesisleri’nin modernizasyon konusuna, Seydişehir-Antalya yolundan ülkenin gündemine kadar birçok konu. Hem Türkiye’nin geçmiş gündemlerine, hem de ülkeye dair nostalji yaşamanız için önemli bir arşiv. Türkiye Gazetesi’yle dağıtılan eki hazırlayan Sefa Koyuncu ve o dönemki ekibi...
Telgraf Kampanyası - Seydişehir Postası I 1994
“… Etibank Alüminyum Tesisleri’ne nasıl sahip çıkılır?
Etibank yöneticilerine nasıl destek olunur?”
“Gayet iyi biliyoruz ki, Etibank Alüminyum Tesisleri’ni yöneten sayın müdürler ve gelip geçen genel müdürler ve diğer idareciler, Alüminyum Tesisleri’nin enerji maliyetinin düşürülmesi, kapasitenin arttırılması, modernize edilmesi, ek tesisler yapılması konusunda yoğun gayret göstermişler, yüzlerce etüd ve fizibilite raporları hazırlamışlar, ancak her defasında siyasi otoriteye ve yüksek planlamaya takılmışlar, gerekli kamuoyu desteğini ve siyasi iradeyi bulamadıkları için hedefe varamamışlardır.
Küçültme Modeli mi? - Seydişehir Postası I 1994
“…Bir program çerçevesinde eleman sayısını azaltmak, fabrikanın belirli ünitelerinde kapasiteyi düşürmektir.
- Ya sonra?
- Sonrası meçhul Kapatılabilir de, kapatılmayabilir de…”
Kadir Demir’e Anlattık - Seydişehir Postası I 1990
“…Bu bölgeye yapılacak en büyük hizmet Alüminyum ek tesislerinin Seydişehir’e yapılmasıdır.”
Rubâi
EK TESİSLER
“Mortaş dağında çıkar Boksit, Seydişehir’in,
Alüminyum’a döner, içinde Tesisler’in,
Trakya, dediğin yer, Ayçiçek tarlası,
Ek tesislerin yeri, çıktığı yer cevherin.
SEFA
Alüminyum Genel Müdürlüğü - Seydişehir Postası I 1989
“…Son günlerde, bakanlıklar ve genel müdürlüklerde bazı değişikliklere gidilmesi; kültürün turizmden, illi eğitimin spor’dan ayrılması kamuoyunca müsbet karşılandı.” Bir de Alüminyum Genel Müdürlüğü kurulsaydı?
Alüminyum Sektöründe Gelişmeler - Seydişehir Postası I 1988
“Özel sektör alüminyum sanayicileri nihayet bu gerçeği görmüş, döviz ödeyerek, yurt dışından alüminyum almak yerine Seydişehir’den almanın daha avantajlı olacağını anlamışlardır. Muhakkak ki, ithalat bir takım riskleri de olan bir iştir.”
İlk Alüminyum İhracatı - Seydişehir Postası I 1988
"1987 yılında Başbakan Turgut Özal, bir gazetecinin "Türkiye’nin en önemli meselesi nedir?" sorusuna, "İhracaatı ve döviz girdisini artırmaktır." diyordu.
"...Seydişehir’i bir "Alüminyum İhraç Merkezi" haline getirmek çetin bir mücadele ister. Seydişehir ve bölge sakinleri, tesislerde çalışan işçiler olarak, istikbâl için fekalade önemli olan bu gelişmelere destek olmak zorundayız. "
Seydişehir ve Türkiye, hedeflerine ulaşabildi mi?
Yemek Boykutuna Dair - Seydişehir Postası I 1988
Hak aramak, hak arama yöntemleri. Doğru zamanda doğru hareket, doğru zamanda yanlış hareket. Bireysel olanlar belki telafi edilebilir ama toplu olanlar bazen bir bölgenin kaderini değiştirebilir. Okuyun, siz karar verin isterseniz...
Tevsie Yeşil Işık - Seydişehir Postası I 1988
"Bu dev tesislere sahip çıkılmazsa yıllardır olduğu gibi, istikbale dönük projelerin uygulanması gecikir. Belki de hiçbir şey yapılmaz. O zaman da tesisler önemini yitirir. Siyasilerle bölge sakinleri arasında iyi bir diyalog kurulur, bölge insanları ağırlığını hissettirirse tevsiin yapılmasına kimse karşı koyamaz."
"Yine bu bölge insanları tesislere sahip çıkmazzsa, kaybeden kendileri olur; yani hepimiz oluruz. Unutmamalıyız ki, Seydişehir’de bugün bir takım gelişmeler oluyorsa bu Alüminyum Tesisleri ve tesislere bağlı bir büyük kitle olduğu içindir."
Kamran Beyden Beklediğimiz - Seydişehir Postası I 1988
"...Alüminyum üretimi ve pazarlanmasında bir devlet politikası tesbit edilmemiş, alüminyum bir "milli dava" olarak ele alınmamıştır."
"Başta Uçak sanayii olmak üzere, birçok sanayi için stratejik önemi olan alüminyum ABD’de, üretimi devlet kontrolünde olan dört stratejik addeden biri olduğu bilinmektedir."
Orijinal Bir Bayram - Seydişehir Postası I 1988
Bunun için de herşeyden önce "Alüminyum"’u iyi tanımalı, içinde bulunduğumuz ve içinde yaşadığımız hazinenin kıymetini bilerek, ona sahip çıkmalıyız.."
"...Memlekezimizde TUSAŞ, Türk Havacılık ve Uçak Sayanii’nin kurulması ve ilk Türk savaş uçağının semalarımızda uçmasından sonra, alüminyum savunma sanayimizin vazgeçilmez bir maddesi olmuştur."
"...Gelişmekte olan ülkelerde demir-çelik tüketimi daha fazla olduğu halde, gelişmenin ileri seviyesine ulaşmış ülkelerde, alüminyum tüketimi artarak, demir-çelik tüketiminin hızı azalmıştır. Bu demektir ki, alüminyum tüketimi sanayileşmenin ölçüsüdür. Alüminyum, 2000’li yıllara bir numara olarak girecek özellikte bir metaldir."
Seydişehir Vilayet Olmalı - Seydişehir Postası I 1988
"....Ülkenin tek birincil alüminyum üreticisi olan Alüminyum Tesislerinde boksit madeni işlenmektedir. Fabrikanın kapasitesi artırıldığında Seydişehir, şu andaki nüfusunun iki katı bir nüfusa sahip olacaktır."
"... Seydişehir’in vilâyet olması, çevresi ile yurdumuz için kaçınılmaz bir zarurettir."
Genel Müdür Dedi ki…. - Seydişehir Postası I 1988
"Kimse devletten büyük değildir. Söz konusu olan Türk alüminyum ve bakır sanayii olduğuna göre kamu-özel ayırımı yapmadan ortak hareket etmeliyiz. Diğer ülkelerde bu başarılmış ve bir sisteme oturtulmuş, biz de bir ortak sistem kurmalıyız."
"Bizim toplantılarımız, Türk Alüminyum ve bakır sanayini dışa açarak kârlı sektörler durumuna getirmektir."
ALÜMİNYUM ÇIKMAZI
Hani bugün dünyanın en zenginleri arasındaki maden işletmecileri var ya? Buna bir de 1988 tarihinde yazılan yazıdaki şu cümlelerle bakalım. Bellki ülke politikalarımız uzun soluklu olsaydı diyeceksiniz.
"...Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi, alüminyum işletmeciliği Türkiye’de "Millî Dava" çapında ele alınmış değildir."
"Dünya alüminyum piyasasında kartelleşen üç-beş firma, "Borsa Tezgahı"nın arkasına saklanarak sözle fiyatları yükseltmekte, gerçekte ise düşük fiyatla alüminyum satarak, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin sanayiini baltalamaktadır."
1
2