Yıldızı Parlayan Koleksiyonlar

YAŞADIKÇA I Yıldızı Parlayan Koleksiyonlar 

 

           Son dönemde, iki başarılı koleksiyoner ilgimi çekti. Mehmet Çebi ve Öner Kocabeyoğlu.

           Mehmet Çebi, klasik ve çağdaş hat eserleri koleksiyoneri. Öner Kocabeyoğlu ise Paris Ekolü Türk Ressamları koleksiyoneri. Bu da gösteriyor ki her ikisi de soyut san'atla ilgileniyor.

           Ya'ni bütün dünyada yıldızı parlayan, "Muhâfazakâr san'at" dediğimiz, gelenekli güzel san'atlarımızla. Mehmet Çebi'nin, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlediği, "Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri" sergisi (27 Ocak-3 Şubat 2013) gerçekten muhteşemdi. Muhtelif san'atçılardan 200 adet klasik ve çağdaş Hilye-i Şerif tablosu ile 300 adet kıymetli tesbihin aynı anda teşhir edildiği, dünyada bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı sergiydi.

           Hamisi olduğu serginin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

           Konuşmasında, Mehmet Çebi'yi hayranlıkla izlediğini ifade eden Erdoğan, "Şakayla karışık beni de bu işe alıştırdı, alıştırıyor" dedi.

           Bu da demek oluyor ki, gençlik yıllarından beri zâten san'atla iç içe olan Başbakan Erdoğan da bir hat koleksiyoneri olma yolunda.

           - Zira, san'at koleksiyonerliği aşkı böyle başlar.

 

           ÇEBİ, NASIL BAŞLADI?

           İstanbul Antik Sanat'ın sahibi olan ve koleksiyonunda 3 binden fazla hat eseri bulunan Mehmet Çebi ile "Aşkı-Nebi ve Zikir Taneleri" sergisinin Başbakan Erdoğan tarafından açılışına dakikalar kala, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu'nda görüştüm. Sergideki eserler ve koleksiyonerliğine dâir bilgi edindim. Hatta kendisine, "Burası birazdan ana baba gününe döner, bu kadar rahat konuşma fırsatı olmaz" diye takıldım.

           Çebi'nin hat san'atına olan merakı, Bakırköy İmam Hatip Lisesindeki öğrencilik yıllarında başlıyor. 1986 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde okurken sık sık gittiği Sahaflar Çarşısı'ndan gücü nisbetinde hat eserleri satın almaya başlıyor. Orada bâzı hattatlarla tanışıyor. Diğer klasik san'atlar gibi hat san'atının da değerinin gittikçe yükseldiğini fark ediyor. Küçük meblağlara aldığı hat eserlerini, katıldığı müzayedelerde maliyetinin üç-beş katı fiyata satmaya başlayınca da, kendi şirketini kurarak profesyonel         anlamda alım satım işiyle uğraşmaya başlıyor.

           Ve, Çebi'den çarpıcı bir tesbit:

           - 10 yıl sonra, hat eserleri resimlerden çok daha yüksek fiyatlara alıcı bulacak!

 

           ÖNER KOCABEYOĞLU

           Santralistanbul'da, "XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı" sergisini açan (11 Mart- 19 Haziran 2011) koleksiyoner Öner Kocabeyoğlu anlatıyor: "2000'lerin başında arkadaşlarımın etkisiyle ilk defa müzayedeye giderek aldığım bir Selim Turan tablosuyla bu uzun ince yola çıktım.

           O an, bugünlere geleceğimin hiç farkında olmadan aldığım bu tek resimle hayatım değişti diyebilirim. Bu tablo, beni Selim Turan'ı ve içinde olduğu Paris Ekolü Türk Sanatçılarını araştırmaya ve öğrenmeye itti.

           Böylece bugünkü koleksiyonun temelleri atılmış oldu. Koleksiyonun omurgasını Paris Okulu Türk Ressamları oluşturmakta. Tabii ki bu tutku beni, 50 ressamdan oluşan 900 civarı tabloluk bir koleksiyonu oluşturmaya ve üç sene önce Nişantaşı'ndaki Ralli Apartmanı'nda 400 m2'lik bir mekân alıp, orayı "Papko Art Collection" hâline getirmeye itti."

           - Fortune dergisine göre Öner Kocabeyoğlu koleksiyonunun değeri 11 milyon dolar. 

 

           Sözün özü:

           Mehmet Çebi ve Öner Kocabeyoğlu, çağın yükselen soyut san'at trendini yıllar öncesinden görmüş.

 

           -Her ikisinin de yolu açık olsun!.

 

Sefa KOYUNCU - 10 Mart 2013

 

http://tg.com.tr/makaledetay.aspx?ID=567317

 

Dosyalar