Konular
Resûlullah Efendimiz
Üçüncü Yeni
Ahiret ve Ölüm
Alimler ve Evliyalar
Başarı
Batı ve Türkiye
Doğa ve Çevre
Dış Politika ve Dünya
Dinimiz ve Ehl-i Sünnet
Eğitim
Ekonomi
Gençlik
Güncel ve Aktüel
İlim, Bilim ve Teknoloji
İnsan ve Toplum
İstanbul
Kültür ve Sanat
Muhâfazakâr San’at
Savaş
Sevgi ve Hoşgörü
Siyaset
Tarih
Terör
Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Cumhuriyetleri
Türkiye
Zaman & Vakit
SEFA KOYUNCU
ÜÇÜNCÜ YENİ
ŞİİRLER
Şiirleri
İğnelik
Rubâi
Nükteler
YAZILARI
Yazıları
Üçüncü Yeni
Yaşadıkça
Erdoğan'a Mektuplar
HİKAYELER & MİZAH
RÖPORTAJ & HABER
Röportajlar
Haberler
SEYDİŞEHİR
SEYDİŞEHİR
FOTOĞRAFLAR
OBJEKTİFİNDEN
KİTAPLARI
VİDEOLAR
VEFATININ ARDINDAN
Etiket: mâden
SEYDİŞEHİR RAPORU - 1 I SENDİKACI GÖZÜYLE OLAYLAR
" İşçi simsarları dedik, zirâ işçi halledilemeyen bir mesele olarak gündeme kendiliğinden gelmez. Onu sahneye çıkartanlar, onun omuzlarına basarak, kızıl ideolojilerini propaganda eden çığırtkanlar vardır. Perde açılmış, mâlum ve hamut mizansen yeniden sergilenmeye başlanmıştır. Üstelik, bu trajedi içerisinde mühim bir yeri olan 1 Mayıs tablosu da duvarlara asılmak üzeredir."
Avrupa’da Türk Taklitçiliği
"...Önceki hafta, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, tarih kitaplarının yeniden yazılmakta olduğunu açıkladı. Bakan Avcı, "Her seviyedeki tarih kitaplarımız elden geçiriliyor ve geçirilecek. Ne yazık ki bizi birleştirmesi beklenen ama tam tersi zaman zaman bizi ayıran ifâdelerin bu kitaplardan temizlenmesi ve bütün milletin başarılarını ihtiva edecek tarih kitapları yazımı konusunda Talim Terbiye Kurulumuz çok kapsamlı bir çalışma içerisinde" dedi.
- Yerinde tespit ve iyi bir başlangıç.
Aynı anlayışla san’at ve edebiyat tarihimiz de yeniden yazılmalıdır. Dahası, Türkoloji hatta ilmî eser yazımındaki metodoloji ve referanslar A’dan Z’ye gözden geçirilmelidir."
Bugün - Seydişehir Postası I 1988
Seydişehir’den bölgeye ve ülkeye 1988 yılından bakış... Seydişehir Alüminyum Tesisleri, Seydişehir’in il olma konusu... 5 Ağustos 1988 tarihinde Türkiye Gazetesi eki olarak çıkarılan 5 Ağustos ekinden düne ve bugüne dair gündem. 24 sayfalık ek sizi geçmişe alıp götürecek. Bugünü sorgulamak isterseniz, o sizin tercihiniz.
Dönüm Noktası - 5 Ağustos 1989
5 Ağustos Seydişehir Ekonomik Kalkınma Bayramı için çıkarılan özel ekin tamamı. Turgut Özal’dan Seydişehir Etibank Alüminyum Tesisleri’nin modernizasyon konusuna, Seydişehir-Antalya yolundan ülkenin gündemine kadar birçok konu. Hem Türkiye’nin geçmiş gündemlerine, hem de ülkeye dair nostalji yaşamanız için önemli bir arşiv. Türkiye Gazetesi’yle dağıtılan eki hazırlayan Sefa Koyuncu ve o dönemki ekibi...
Telgraf Kampanyası - Seydişehir Postası I 1994
“… Etibank Alüminyum Tesisleri’ne nasıl sahip çıkılır?
Etibank yöneticilerine nasıl destek olunur?”
“Gayet iyi biliyoruz ki, Etibank Alüminyum Tesisleri’ni yöneten sayın müdürler ve gelip geçen genel müdürler ve diğer idareciler, Alüminyum Tesisleri’nin enerji maliyetinin düşürülmesi, kapasitenin arttırılması, modernize edilmesi, ek tesisler yapılması konusunda yoğun gayret göstermişler, yüzlerce etüd ve fizibilite raporları hazırlamışlar, ancak her defasında siyasi otoriteye ve yüksek planlamaya takılmışlar, gerekli kamuoyu desteğini ve siyasi iradeyi bulamadıkları için hedefe varamamışlardır.
İlk Alüminyum İhracatı - Seydişehir Postası I 1988
"1987 yılında Başbakan Turgut Özal, bir gazetecinin "Türkiye’nin en önemli meselesi nedir?" sorusuna, "İhracaatı ve döviz girdisini artırmaktır." diyordu.
"...Seydişehir’i bir "Alüminyum İhraç Merkezi" haline getirmek çetin bir mücadele ister. Seydişehir ve bölge sakinleri, tesislerde çalışan işçiler olarak, istikbâl için fekalade önemli olan bu gelişmelere destek olmak zorundayız. "
Seydişehir ve Türkiye, hedeflerine ulaşabildi mi?
Tevsie Yeşil Işık - Seydişehir Postası I 1988
"Bu dev tesislere sahip çıkılmazsa yıllardır olduğu gibi, istikbale dönük projelerin uygulanması gecikir. Belki de hiçbir şey yapılmaz. O zaman da tesisler önemini yitirir. Siyasilerle bölge sakinleri arasında iyi bir diyalog kurulur, bölge insanları ağırlığını hissettirirse tevsiin yapılmasına kimse karşı koyamaz."
"Yine bu bölge insanları tesislere sahip çıkmazzsa, kaybeden kendileri olur; yani hepimiz oluruz. Unutmamalıyız ki, Seydişehir’de bugün bir takım gelişmeler oluyorsa bu Alüminyum Tesisleri ve tesislere bağlı bir büyük kitle olduğu içindir."
Kamran Beyden Beklediğimiz - Seydişehir Postası I 1988
"...Alüminyum üretimi ve pazarlanmasında bir devlet politikası tesbit edilmemiş, alüminyum bir "milli dava" olarak ele alınmamıştır."
"Başta Uçak sanayii olmak üzere, birçok sanayi için stratejik önemi olan alüminyum ABD’de, üretimi devlet kontrolünde olan dört stratejik addeden biri olduğu bilinmektedir."
Orijinal Bir Bayram - Seydişehir Postası I 1988
Bunun için de herşeyden önce "Alüminyum"’u iyi tanımalı, içinde bulunduğumuz ve içinde yaşadığımız hazinenin kıymetini bilerek, ona sahip çıkmalıyız.."
"...Memlekezimizde TUSAŞ, Türk Havacılık ve Uçak Sayanii’nin kurulması ve ilk Türk savaş uçağının semalarımızda uçmasından sonra, alüminyum savunma sanayimizin vazgeçilmez bir maddesi olmuştur."
"...Gelişmekte olan ülkelerde demir-çelik tüketimi daha fazla olduğu halde, gelişmenin ileri seviyesine ulaşmış ülkelerde, alüminyum tüketimi artarak, demir-çelik tüketiminin hızı azalmıştır. Bu demektir ki, alüminyum tüketimi sanayileşmenin ölçüsüdür. Alüminyum, 2000’li yıllara bir numara olarak girecek özellikte bir metaldir."
Genel Müdür Dedi ki…. - Seydişehir Postası I 1988
"Kimse devletten büyük değildir. Söz konusu olan Türk alüminyum ve bakır sanayii olduğuna göre kamu-özel ayırımı yapmadan ortak hareket etmeliyiz. Diğer ülkelerde bu başarılmış ve bir sisteme oturtulmuş, biz de bir ortak sistem kurmalıyız."
"Bizim toplantılarımız, Türk Alüminyum ve bakır sanayini dışa açarak kârlı sektörler durumuna getirmektir."
ALÜMİNYUM ÇIKMAZI
Hani bugün dünyanın en zenginleri arasındaki maden işletmecileri var ya? Buna bir de 1988 tarihinde yazılan yazıdaki şu cümlelerle bakalım. Bellki ülke politikalarımız uzun soluklu olsaydı diyeceksiniz.
"...Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi, alüminyum işletmeciliği Türkiye’de "Millî Dava" çapında ele alınmış değildir."
"Dünya alüminyum piyasasında kartelleşen üç-beş firma, "Borsa Tezgahı"nın arkasına saklanarak sözle fiyatları yükseltmekte, gerçekte ise düşük fiyatla alüminyum satarak, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin sanayiini baltalamaktadır."
Kapasite Arttırılmalı - Seydişehir Postası I 1988
Sefa Koyuncu’nun ’Seydişehir Postası’ gazetesindeki 3 Mayıs 1988 Tarihli Yorum Yazısı’nda Seydişehir Etibank Alüminyum Tesisleri’nin kapasitesinin artırılması yönündeki faaliyetlere yer veriliyor.
ALÜMİNYUM DAVAMIZ
"... Alüminyum meselesinin Türkiye’de millî bir dâvâ olarak ele alındığı söylenemez. Siyasî iktidarlar mevcutla yetinmeyi tercih etmeyi bırakarak; alüminyum sanayiinde yeniliğe ve ileriye dönük projelere ağırlık vermeli."
"...istikbali fevkalâde parlak olan, dünya alüminyum üretimindeki gerçek yerimize oturmayı geciktirmektedir."
Tevsii Projesi Unutuldu mu? - Seydişehir Postası I 1988
"Mısır gibi hiç madeni olmayan bir ülke alümina ithal ederek elektrolizhanelerde alüminyum elde etme yoluna gidiyorsa bunun bir sebebi olmalı. Gerçi hemen denecektir ki, Mısır’da enerji ucuzdur, bu sebeple elektroliz yoluyla alüminyum elde edilebilir."
Yüksek Okul Meselesi - Seydişehir Postası I 1987
"Seydişehir’in maden ve metalurji sahasındaki hususiyeti dikkate alınarak, bir yüksek okul açılması, birkaç hafta önce yöneticiler seviyesinde görüşülerek, prensipte kabul edilmiştir."
Şimdilerde neredeyse her ilde üniversite veya fakülte var. 1987 yılında Alüminyum Tesisleri’ne ev sahipliği yapan Seydişehir’de bölgeye katkı sağlayacak bir yüksek okul açılması için çok mücadele verilmişti.