DİN ADAMI KÖTÜ İŞLERİ NASIL VE NEDEN YAPAR?

DİN ADAMI KÖTÜ İŞLERİ NASIL VE NEDEN YAPAR?

 

                Çok Müslümanın zihnini kurcalayan bir mesele. Bazı din adamlarının gayr-ı islâi ve gayri ahlâki işler yapması. Zamanımızda böylesi din adamları pek çoğalmış ve halkı din adamlarından ve belki dinden soğutmağa sebep olmuşlardır.

               Öyle ki bunlar arasında, yabancı kadın ve kızlarla hoş sohbet olanlar, içki içenler, musikişinas olanlar, televizyonda seks programlarını izlemekden hayâ etmeyenle ve daha pek çok yasağı gözetmeyip üstelik bunları olağan sayanlar vardır. Din düşmanlarının fısıldadığında şüphe olmayan, “Hocanın dediğini tut da, gittiği yoldan gitme” sözünü de işi lâtifeye boğarak güya sığınak yapanları eksik değildir.

                Her Müslüman gibi çok merak ettiğim bir mes’eleydi bu. Bu işleri nasıl yapabiliyorlar. Her biri bir cinayetin fevkinde olan bu mel’anetler bir din adamından nasıl sadır olur. Üç ihtimâl geliyor akla:

                Bunlar Müslümanları yoldan çıkarıp şaşırtmakla görevli din adamları mıdır?

                Yaptıklarının gafleti içinde meczup bir halde midirler?

                Yoksa bazılarının tehlikeli bir lâtifeyle, hâşa, “Hoca yerini bulur” deyip geçiştirdikleri gibi bir bildikleri güvendikleri mi vardır.

                Merâk ettiğimizi ve içinden çıkamadığımızı ifade ettik, zaten bu cehâletimizle bu ve başka bir mes’eleyi yukarıda şikâyet ettiğimiz gibi karara bağlamaya kalkışmaktan Allah-ü Teâlâ’ya sığınırız. Kıymetli olduğuna, ilmiyle âmil, üstün savıflarla mücehhez oldukları, her hâl ve işlerinden anlaşılan kimselerin mutmein olduğu kitaplardan cevap aradım bu suale.

                İslâm âlimlerinin, İlm-i ledün mütehassıslarının mübarek kalplerinden sızan katrelerde ne kadar kesin ve açık bir ifade bulmuş bu haklı ve ziyâde merakımızın izâlesi. Allah-ü Teâlâ onlardan razı olsun. Bizi bu ve her derdden ve o din-i İslâm’ı yaşamaktan kaçan, iki yüzlülerden, kurtaran o büyüklere Allah-ü Teâlâ bol bol mükâfat versin, derecelerini yüksek eylesin. Amin. Biz acizleri de himmet ve şefaatlarından mahrum etmeyip, sahtekârlara uymaktan, hakikâtın gâfili olarak, terk-i dünya etmekden mühâfaza buyursun. Âmin.

 

SEFA KOYUNCU I 2008