Konular
Resûlullah Efendimiz
Üçüncü Yeni
Ahiret ve Ölüm
Alimler ve Evliyalar
Başarı
Batı ve Türkiye
Doğa ve Çevre
Dış Politika ve Dünya
Dinimiz ve Ehl-i Sünnet
Eğitim
Ekonomi
Gençlik
Güncel ve Aktüel
İlim, Bilim ve Teknoloji
İnsan ve Toplum
İstanbul
Kültür ve Sanat
Muhâfazakâr San’at
Savaş
Sevgi ve Hoşgörü
Siyaset
Tarih
Terör
Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Cumhuriyetleri
Türkiye
Zaman & Vakit
SEFA KOYUNCU
ÜÇÜNCÜ YENİ
ŞİİRLER
Şiirleri
İğnelik
Rubâi
Nükteler
YAZILARI
Yazıları
Üçüncü Yeni
Yaşadıkça
Erdoğan'a Mektuplar
HİKAYELER & MİZAH
RÖPORTAJ & HABER
Röportajlar
Haberler
SEYDİŞEHİR
SEYDİŞEHİR
FOTOĞRAFLAR
OBJEKTİFİNDEN
KİTAPLARI
VİDEOLAR
VEFATININ ARDINDAN
Konular: Ekonomi
Çalışma Hayatında Huzursuzluk - Seydişehir Postası I 1989
“…Bu tartışmaları sabır ve metanet içerisinde dinlemeye devam eden işçinin ekonomik durumu perişandır. Resmi ağızlardan da ifade edildiği gibi, gerçek ücretlerinden yüzde 40-50 kayba uğrayan işçiler için piyasa şartlarına ayak uydurma imkanı kalmamıştır.”
Toplu Sözleşme Çıkmazı - Seydişehir Postası I 1989
Sefa Koyuncu’nun ’Seydişehir Postası’ gazetesindeki 4 Nisan 1989 Tarihli Yorum Yazısı
Sözleşmeden Ne Haber? - Seydişehir Postası I 1989
“…Emekli durumunda olduğu için yeniden seçilemeyecek olan 93 sendikacının bu durumu pazarlık konusu yapmasına ise karşıyız. Bu, zaten zor şartlarda geçimini sürdürmeye çalışan işçileri, maceranın ortasına atmak olur.”
Toplu Sözleşmede Durum - Seydişehir Postası I 1989
“Türk-İş genel başkanları ille de işin içine demagoji ve politika sokmadan edemiyorlar!
Hem de ne politika”
Sefa Koyuncu, sendika ile hükümet arasındaki toplu iş sözleşme görüşmelerindeki son gelişmeleri Seydişehirli işçilerle paylaşıyor.
Ağalar ve Tesislerin Tevsi - Seydişehir Postası I 1989
Sefa Koyuncu, Etibank Seydişehir Alüminyum Tesisleri’nin tevsii konusundaki çalışmaları gündemde tutmaya çalışıyor. Alüminyum ve teknolojinin günümüzde geldiği noktadaki alüminyum ihtiyacı?
Toplu Sözleşme Çıkmaz mı? - Seydişehir Postası I 1989
“Türk İş’in aylar önce tartışmaya açtığı toplu pazarlık konusu böylece nihai şeklini almış ve uygulama safhasına gelmiştir. Ne getirip ne götüreceği ise, belli değil.”
Toplu iş sözleşmesine dair süreç Seydişehir işçisiyle paylaşılıyor
Alüminyum Genel Müdürlüğü - Seydişehir Postası I 1989
“…Son günlerde, bakanlıklar ve genel müdürlüklerde bazı değişikliklere gidilmesi; kültürün turizmden, illi eğitimin spor’dan ayrılması kamuoyunca müsbet karşılandı.” Bir de Alüminyum Genel Müdürlüğü kurulsaydı?
Alüminyum Sektöründe Gelişmeler - Seydişehir Postası I 1988
“Özel sektör alüminyum sanayicileri nihayet bu gerçeği görmüş, döviz ödeyerek, yurt dışından alüminyum almak yerine Seydişehir’den almanın daha avantajlı olacağını anlamışlardır. Muhakkak ki, ithalat bir takım riskleri de olan bir iştir.”
İhracatta Altın Yıl - Seydişehir Postası I 1988
“Ancak özel sektör alüminyum sanayicilerinin, tesislerden yapılan ihracatı engelleme yolunda bir takım girişimlerde bulunduklarını işitip de üzülmemek mümkün değil.”
Pazar Yeri Aydınlatılacak mı? - Seydişehir Postası I 1988
Sefa Koyuncu’nun ’Seydişehir Postası’ gazetesindeki 15 Kasım 1988 Tarihli Yorum Yazısı
Toplu Sözleşme Yaklaşırken - Seydişehir Postası I 1988
“…Kimi pazarcılık, kimi kahvecilik yaparak veya sanatını piyasada icra ederek geçimini sağlamaya çalışıyor.”
“..Ek iş yaparak geçimini sürdürmeye çalışan işçi hem iyice yorulmakta, hem de kendisine bile zaman ayıramamaktadır.”
“Netice olarak bugünün piyasa şartlarında işçi, küçük bir tekneye azgın dalgalara karşı yol almaya çalışan serdengeçti gibidir.”
İlk Alüminyum İhracatı - Seydişehir Postası I 1988
"1987 yılında Başbakan Turgut Özal, bir gazetecinin "Türkiye’nin en önemli meselesi nedir?" sorusuna, "İhracaatı ve döviz girdisini artırmaktır." diyordu.
"...Seydişehir’i bir "Alüminyum İhraç Merkezi" haline getirmek çetin bir mücadele ister. Seydişehir ve bölge sakinleri, tesislerde çalışan işçiler olarak, istikbâl için fekalade önemli olan bu gelişmelere destek olmak zorundayız. "
Seydişehir ve Türkiye, hedeflerine ulaşabildi mi?
Seydişehir Vilayet Olmalı - Seydişehir Postası I 1988
"....Ülkenin tek birincil alüminyum üreticisi olan Alüminyum Tesislerinde boksit madeni işlenmektedir. Fabrikanın kapasitesi artırıldığında Seydişehir, şu andaki nüfusunun iki katı bir nüfusa sahip olacaktır."
"... Seydişehir’in vilâyet olması, çevresi ile yurdumuz için kaçınılmaz bir zarurettir."
5 Ağustos Yaklaşırken - Seydişehir Postası I 1988
"5 Ağustos, Seydişehir’de sosyal ve ekonomik yönden büyük gelişmelerin de başladığı gündür."
"...Alüminyum Tesisleri’nin kurulması Seydişehir’de büyük çapta nüfus akınının başlamasına ve dolayısıyle sanayi ve ticarette de büyük bir hareketliliğe yol açmıştır."
ALÜMİNYUM ÇIKMAZI
Hani bugün dünyanın en zenginleri arasındaki maden işletmecileri var ya? Buna bir de 1988 tarihinde yazılan yazıdaki şu cümlelerle bakalım. Bellki ülke politikalarımız uzun soluklu olsaydı diyeceksiniz.
"...Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi, alüminyum işletmeciliği Türkiye’de "Millî Dava" çapında ele alınmış değildir."
"Dünya alüminyum piyasasında kartelleşen üç-beş firma, "Borsa Tezgahı"nın arkasına saklanarak sözle fiyatları yükseltmekte, gerçekte ise düşük fiyatla alüminyum satarak, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin sanayiini baltalamaktadır."
Kapasite Arttırılmalı - Seydişehir Postası I 1988
Sefa Koyuncu’nun ’Seydişehir Postası’ gazetesindeki 3 Mayıs 1988 Tarihli Yorum Yazısı’nda Seydişehir Etibank Alüminyum Tesisleri’nin kapasitesinin artırılması yönündeki faaliyetlere yer veriliyor.
ALÜMİNYUM DAVAMIZ
"... Alüminyum meselesinin Türkiye’de millî bir dâvâ olarak ele alındığı söylenemez. Siyasî iktidarlar mevcutla yetinmeyi tercih etmeyi bırakarak; alüminyum sanayiinde yeniliğe ve ileriye dönük projelere ağırlık vermeli."
"...istikbali fevkalâde parlak olan, dünya alüminyum üretimindeki gerçek yerimize oturmayı geciktirmektedir."
Açık Oturum - Seydişehir Postası I 1988
Sefa Koyuncu’nun ’Seydişehir Postası’ gazetesindeki 12 Nisan 1988 Tarihli Yorum Yazısı.
"...1967’den Alüminyum Tesisleri’nin temeli atılmadan önce Seydişehir kuş uçmaz, kervan geçmez" bir belde."
Tevsii Projesi Unutuldu mu? - Seydişehir Postası I 1988
"Mısır gibi hiç madeni olmayan bir ülke alümina ithal ederek elektrolizhanelerde alüminyum elde etme yoluna gidiyorsa bunun bir sebebi olmalı. Gerçi hemen denecektir ki, Mısır’da enerji ucuzdur, bu sebeple elektroliz yoluyla alüminyum elde edilebilir."
Farklı Yorumlar - Seydişehir Postası I 1988
"...Başbakan Turgut Özal’ın ifade ettiği gibi, "Toplu sözleşme düzeni altüst edilemez" ancak, genel manada zamlarda hayat pahalılığını kınama aksadı taşıyan yemek boykotu, hükümeti uyarma açısından hedefe ulaşmıştır."
"Ümit edelim ki, makul ve meşru bir zeminde taraflar anşlaşarak çalışma hayatına sükunet hakim olsun. Kargaşanın kimseye birşey kazandırmadığını yakın geçmişin tecrübeleri ile anlamış bulunmaktayız."
Düğüm Çözülecek mi? - Seydişehir Postası I 1988
Türkiye genelinde çalışan iki milyon işçi... 1988 yılı için bir rakam ve ek zam beklentisi...
"Bir sendika özel işyerlerinden ek zam alıp üyesi işçiyi ferahlatırken, diğerinin "Ek Zam toplu sözleşme düzenini bozar." demesine bir mânâ vermek zor.
Türkiye, nereden nereye?
Ek Zam Meselesi - Seydişehir Postası I 1988
Enflasyon... Türkiye, Cumhuriyet tarihinden bu yana bu canavara karşı mücadele verdi. 1980 ve 1990’lı yılların en gözde konusuydu. Bu yazıda zammın birkaç ay geçmeden nasıl enflasyona yenik düştüğünü, süper emeklilik konusunu ve işçilerin zam beklentilerini okuyacaksınız. 1988 yılında kaleme alınan yazı size o günler ile bugünler arasında ciddi bir kıyas imkanı sunacak.
Vilayet Olmalıyız - Seydişehir Postası I 1988
Sefa Koyuncu’nun ’Seydişehir Vilayeti ülküsü’... Seydişehir neden il olmalıydı, il olabilmesi için atılması gereken adımlar neydi?
Dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın hedefi, 67 olan il sayısını 100’e çıkarmaktı. Ve Seydişehir Alüminyum Tesisleri ile Seydişehir-Antalya yolu projeleriyle Seydişehir, farklı avantajlara sahipti. Sefa Koyuncu, ilçenin il olabilmesi için kamuoyunu hep ayakta tutmaya, konuyu gündemde tutmaya çalışıyordu.
Noktalar - Seydişehir Postası I 1988
Doğmadan ölmeyin!
1988 tarihli yazıda sağlık problemlerine lokal olarak dikkat çekilirken, aslında genel problemlere ışık tutuluyor.
Bu arada yerel gazetenin tamamı olduğu için Türkiye’nin medya ve reklam geçmişine, ilçenin genel gündemine de göz atabilirsiniz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12