Konular
Resûlullah Efendimiz
Üçüncü Yeni
Ahiret ve Ölüm
Alimler ve Evliyalar
Başarı
Batı ve Türkiye
Doğa ve Çevre
Dış Politika ve Dünya
Dinimiz ve Ehl-i Sünnet
Eğitim
Ekonomi
Gençlik
Güncel ve Aktüel
İlim, Bilim ve Teknoloji
İnsan ve Toplum
İstanbul
Kültür ve Sanat
Muhâfazakâr San’at
Savaş
Sevgi ve Hoşgörü
Siyaset
Tarih
Terör
Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Cumhuriyetleri
Türkiye
Zaman & Vakit
SEFA KOYUNCU
ÜÇÜNCÜ YENİ
ŞİİRLER
Şiirleri
İğnelik
Rubâi
Nükteler
YAZILARI
Yazıları
Üçüncü Yeni
Yaşadıkça
Erdoğan'a Mektuplar
HİKAYELER & MİZAH
RÖPORTAJ & HABER
Röportajlar
Haberler
SEYDİŞEHİR
SEYDİŞEHİR
FOTOĞRAFLAR
OBJEKTİFİNDEN
KİTAPLARI
VİDEOLAR
VEFATININ ARDINDAN
Etiket: Enerji Bakanlığı
NÜKLEER SANTRAL - BHD Haber - 25 Ekim 2006
"...- Fransızlar korkmuyor, elli yıldır 59 santralle birlikte yaşıyor.
- Yoksa Fransızlar çevreye ve sağlığa bizden daha mı az önem veriyorlar?
- Fransızlar 59 santralle bir arada yaşamaktan korkmuyor da, biz ülkemize birkaç nükleer santral yapılmasından mı korkuyoruz?
- Biz dünyadaki 440 küsur santralın çalıştığı 32 ülkedeki insanlardan daha mı korkağız?
- Bunları iyice bir düşünün ve nükleer santral konusundaki hükmünüzü enine boyuna muhakeme yaptıktan sonra verin.
- Sizin kararınız ne olur bilemem ama başta da söylediğim gibi şahsen ben nükleer santrali, bu ülkeye yapılabilecek en kalıcı hizmet olarak görüyor ve yapanları alkışlıyor, alkışlıyorum."
O Şimdi Nükleerci
"Dr. Patrick Moore... 30 yıl önce nükleere karşı çevre harekâtı başlattı. Yanılmışım diyerek Greenpeacei terk etti ve Tek kurtuluş çaremiz diyerek nükleer enerjiyi savunan örgütün eş başkanı oldu." Türkiye’de nükleer enerji karşıtlarının ’önyargısız’ bir şekilde mutlaka okuması gereken bir haber!
Gün Işığında Kuru Fasulye
Güneş fırınlarını hiç duymuş muydunuz? Pişirmede enerji maliyetlerini sıfıra indiren ve dünyanın birçok ülkesinde kullanılan bu teknolojiye dair keyifli bir araştırma haber. ’Bedava pişirin’ ve ’kendi fırınını kendin yap’. Sefa Koyuncu imzasıyla teknoloji içerikli bir araştırma haber.
Hidrojen Sır Değil
Alternatif enerji ve teknolojilere ihtiyaç her geçen gün artıyor. Sefa Koyuncu’nun araştırma haberlerinde konu bu kez hidrojen ve hidrojen enerjisi ile yapılabilecekler. "Formül ortada, önemli olan üretime başlamak!"
Enerji Devleri Güneşi Keşfetti
Dünyada günlük enerji tüketimi her geçen gün artarken, çözüm arayışları da farklılaşıyor. 2004 yılında, "Dünyanın günlük enerji tüketimi 14.5 terawatt. Bu 150 milyon varil petrole denk. Bir günde dünyaya düşen güneş ışığı ise 165.000 terawatt enerjiye eşit. Bunu fark eden dev şirketler, güneşten enerji üretim işine koyuldu."
Hayatımız Radyasyon
Dünyanın her köşesinde, hatta soluduğumuz havada bile radyasyon var. Sefa Koyuncu’nun 4 Aralık 2004 tarihli araştırma haberinde nükleer enerji santrali kurmamaya bahane gösterilen radyasyondan santral kurmamamıza rağmen kurtulamadığımıza dikkat çekiliyor.
Küçültme Modeli mi? - Seydişehir Postası I 1994
“…Bir program çerçevesinde eleman sayısını azaltmak, fabrikanın belirli ünitelerinde kapasiteyi düşürmektir.
- Ya sonra?
- Sonrası meçhul Kapatılabilir de, kapatılmayabilir de…”
İlk Alüminyum İhracatı - Seydişehir Postası I 1988
"1987 yılında Başbakan Turgut Özal, bir gazetecinin "Türkiye’nin en önemli meselesi nedir?" sorusuna, "İhracaatı ve döviz girdisini artırmaktır." diyordu.
"...Seydişehir’i bir "Alüminyum İhraç Merkezi" haline getirmek çetin bir mücadele ister. Seydişehir ve bölge sakinleri, tesislerde çalışan işçiler olarak, istikbâl için fekalade önemli olan bu gelişmelere destek olmak zorundayız. "
Seydişehir ve Türkiye, hedeflerine ulaşabildi mi?
Tevsie Yeşil Işık - Seydişehir Postası I 1988
"Bu dev tesislere sahip çıkılmazsa yıllardır olduğu gibi, istikbale dönük projelerin uygulanması gecikir. Belki de hiçbir şey yapılmaz. O zaman da tesisler önemini yitirir. Siyasilerle bölge sakinleri arasında iyi bir diyalog kurulur, bölge insanları ağırlığını hissettirirse tevsiin yapılmasına kimse karşı koyamaz."
"Yine bu bölge insanları tesislere sahip çıkmazzsa, kaybeden kendileri olur; yani hepimiz oluruz. Unutmamalıyız ki, Seydişehir’de bugün bir takım gelişmeler oluyorsa bu Alüminyum Tesisleri ve tesislere bağlı bir büyük kitle olduğu içindir."
Kamran Beyden Beklediğimiz - Seydişehir Postası I 1988
"...Alüminyum üretimi ve pazarlanmasında bir devlet politikası tesbit edilmemiş, alüminyum bir "milli dava" olarak ele alınmamıştır."
"Başta Uçak sanayii olmak üzere, birçok sanayi için stratejik önemi olan alüminyum ABD’de, üretimi devlet kontrolünde olan dört stratejik addeden biri olduğu bilinmektedir."
Orijinal Bir Bayram - Seydişehir Postası I 1988
Bunun için de herşeyden önce "Alüminyum"’u iyi tanımalı, içinde bulunduğumuz ve içinde yaşadığımız hazinenin kıymetini bilerek, ona sahip çıkmalıyız.."
"...Memlekezimizde TUSAŞ, Türk Havacılık ve Uçak Sayanii’nin kurulması ve ilk Türk savaş uçağının semalarımızda uçmasından sonra, alüminyum savunma sanayimizin vazgeçilmez bir maddesi olmuştur."
"...Gelişmekte olan ülkelerde demir-çelik tüketimi daha fazla olduğu halde, gelişmenin ileri seviyesine ulaşmış ülkelerde, alüminyum tüketimi artarak, demir-çelik tüketiminin hızı azalmıştır. Bu demektir ki, alüminyum tüketimi sanayileşmenin ölçüsüdür. Alüminyum, 2000’li yıllara bir numara olarak girecek özellikte bir metaldir."
ALÜMİNYUM ÇIKMAZI
Hani bugün dünyanın en zenginleri arasındaki maden işletmecileri var ya? Buna bir de 1988 tarihinde yazılan yazıdaki şu cümlelerle bakalım. Bellki ülke politikalarımız uzun soluklu olsaydı diyeceksiniz.
"...Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi, alüminyum işletmeciliği Türkiye’de "Millî Dava" çapında ele alınmış değildir."
"Dünya alüminyum piyasasında kartelleşen üç-beş firma, "Borsa Tezgahı"nın arkasına saklanarak sözle fiyatları yükseltmekte, gerçekte ise düşük fiyatla alüminyum satarak, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin sanayiini baltalamaktadır."
Tevsii Projesi Unutuldu mu? - Seydişehir Postası I 1988
"Mısır gibi hiç madeni olmayan bir ülke alümina ithal ederek elektrolizhanelerde alüminyum elde etme yoluna gidiyorsa bunun bir sebebi olmalı. Gerçi hemen denecektir ki, Mısır’da enerji ucuzdur, bu sebeple elektroliz yoluyla alüminyum elde edilebilir."
Yüksek Okul Meselesi - Seydişehir Postası I 1987
"Seydişehir’in maden ve metalurji sahasındaki hususiyeti dikkate alınarak, bir yüksek okul açılması, birkaç hafta önce yöneticiler seviyesinde görüşülerek, prensipte kabul edilmiştir."
Şimdilerde neredeyse her ilde üniversite veya fakülte var. 1987 yılında Alüminyum Tesisleri’ne ev sahipliği yapan Seydişehir’de bölgeye katkı sağlayacak bir yüksek okul açılması için çok mücadele verilmişti.