Sanatta Yeni Yapılanma - Türkiye Gazetesi I 2013

YAŞADIKÇA I Sanatta yeniden yapılanma

Hükümet, san'at kurumlarını hantal yapıdan kurtarıp verimli hâle getirecek yeni bir teşkilâtlanmaya gidiyor.

Devlet Tiyatro, Opera ve Balesi genel müdürlükleri kaldırılarak, ülke genelindeki san'at faaliyetleri tek çatı altında (Türkiye Sanat Kurumu) toplanıyor.

- Sebebi gâyet açık.

İlk yıllarda tiyatronun yanı sıra, opera ve baleyi de bünyesinde bulunduran Devlet Tiyatrolarının kuruluş maksadı neydi?

- Yerli ve yabancı eserlerle halkın genel eğitimini, dil ve kültürünü yükseltmek.

- Türk Sahne Sanatlarının yurt içinde ve yurt dışında gelişmesini, yayılmasını ve tanıtılmasını sağlamak.

- Türk dilini yerleştirmek ve şive birliğini meydana getirmek.

- Temel değerler üzerinde doğru yargılara varılmasını sağlamak.

Peki, aradan geçen 64 yılda, kuruluş gâyesinde sıralanan bu dört maddenin bırakın tamamını, herhangi birini gerçekleştirebilmiş mi?

- Hayır!

Bunu biz değil, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilâtı UNESCO söylüyor;

"Türkiye, ekonomik gelişmişlikte 16. sırada ama ne yazık ki insanî (kültürel) gelişmişlikte 92. sırada" diyor.

Hâsılı ekonomik gidişâtımız parlak olsa da, entelektüel gelişmişlikte pek çok Afrika, Uzakdoğu ve Güney Amerika ülkesinden gerideyiz.

Mesele sâdece bundan ibâret de değil.

- Bir de madalyonun öteki yüzü var ki san'at adına yüz karası.

 

ERDOĞAN SÖYLEMİŞTİ

Başbakan Erdoğan yaklaşık bir yıl önce konuyu gündeme getirmiş, Şehir Tiyatrolarındaki yönetmelik değişikliğini eleştirenlere şu cevabı vermişti:

''Şehir Tiyatrolarında yapılan bir yönetmelik değişikliği üzerinden hem bizi hem tüm muhafazakârları aşağılamaya ve küçümsemeye başladılar. Allah aşkına soruyorum: Siz kimsiniz? Siz her konuda söz söyleme, her konuda otorite olduğunuzu iddia etme ehliyetini nereden alıyorsunuz? Bu ülkede tiyatro sizin tekelinizde mi? Bu ülkede san'at sizin tekelinizde mi? San'at konusunda söz söyleme ehliyetine sahip olan sadece sizler misiniz?

Geçti o günler. Artık despot aydın tavrıyla parmağınızı sallayarak bu milleti küçümseme, bu milleti azarlama dönemi geride kalmıştır. Gelişmiş ülkelerin hemen hemen tamamında devlet eliyle tiyatroculuk olmaz.

Ben Kadir Bey'i (Topbaş) tebrik ediyorum ve aynı şeyi şu anda Bakanlar Kurulu'na getireceğim. Özel bir yönetim değil, tiyatroları özelleştirmeye götürüyorum. Bunu teklif edeceğim. Özelleştirmek suretiyle buyrun istediğiniz gibi tiyatrolarınızı oynayın. Kusura bakma, geleceksin Şehir Tiyatrosu'ndan hem belediyeden maaşını alacaksın ondan sonra istediğin gibi yönetime de verip veriştireceksin, böyle saçmalık olmaz!''

 

YASA TASLAĞI HAZIR

Nihâyet o gün geldi. San'at faaliyetlerini tek çatı altında toplayacak (Türkiye Sanat Kurumu) yasa taslakları hazır. Bunlardan, Hükümetçe benimsenen taslağa göre, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi genel müdürlükleri lağvediliyor. Personelden emekliliği gelenler emekliye sevk edilirken diğerleri de Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde istihdam ediliyor.

Türkiye Sanat Kurumuna bağlı 11 kişiden müteşekkil yetkili bir Sanat Kurulu oluşmasını öngören yasa taslağı Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere.

Taslakta dikkat çeken en önemli nokta ise ülke genelinde san'at ve san'atçının desteklenmesi ile gelenekli san'atların çağdaş anlayışla geliştirilmesine ağırlık verilmesi.

Sözün özü:

Bu yasa taslağı da Başbakan Erdoğan'ın başlattığı, "san'atta çözüm süreci."

- Allah muvaffak eylesin!..

 

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ - 26 MAYIS 2013

 

Dosyalar