Mançoloji

KÜLTÜR DÜNYAMIZ I MANÇOLOJİ

 

                Merhum Barış Manço’nun ecel hızıyla tamamladığı son albümüne Mançoloji (Mançology) ismini vermesi boşuna değildir. Mantık, felsefe anlamında kullanılan “-logy” kelimesi veya eki dilimizde daha çok “bilim” manasında kullanılmaktadır. Sosyoloji (Toplum bilim), Psikoloji (Ruh bilim) gibi. Manço, son albümüne “Mançoloji” adını vermekle, eserlerinin ve hayatının bilimsel olarak ele alınması mesajını vermiştir. Gerçekten de Barış Manço, sıradan bir pop müzik sanatçısı değildir. Cenaze töreninde konuşan Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın dediği gibi, “O, sanatçılığının da ötesinde bir bilge kültür adamıydı. Ulusunun köklerinin izlerini sürmek için “Büyük Göç”ü bir proje olarak başlatıp, Orta Asya’dan Anadolu’ya bu izleri sürdürmenin projesini gerçekleştirme aşamasındaydı.” Turizm Bakanı Ahmet Tan’ın ifadesiyle de, “Barış Manço bir büyük sentez adamıydı, bir büyük duygu adamıydı. Tarihin gerilerinde kalmış, unutulmuş yahut da her zaman hatırlanmayan büyük değerlerimizi bugüne taşıyan bir gezgindi.”

                Büyük Göç’ün Orta Asya’dan Anadolu’ya hatta Avrupa’ya kadar incelenmesi değerli bilim adamlarımız tarafından yapılmış ve yapılmaktadır. Ancak, ilmi eserlerin okunması akademik camia ile sınırlı kalmaktadır. Barış Manço gibi gerçek bir entelektüel sanatçının hazırlayacağı “Türklüğün 4 Bin Yıllık Tarihi” belgeseli ise bütün dünyada büyük yankılar uyandırır. Türk dünyasında birlik duygularının pekişmesine, aslını unutanların kendine gelmesine vesile olur. Dünden bugüne Türklüğün tarihini ve coğrafyasını Barış Manço’nun kendine has uslubuyla dinleme ve izleme fırsatını bulan 7’den 77’ye herkes verilmek istenen mesajları kolaylıkla alır. (Bu noktayı çok iyi tesbit eden Türk düşmanlarının Barış’ı yurt dışında iken, etkisini daha sonra gösteren bir toksinle zehirlemiş olabileceklerini düşünüyorum.)

                Yazar Sevinç Çokum’a göre, “Çağdaş Oğuz Beyi” Barış Manço, Türkiye’de bazı gerçeklerin bilinmesi gerektiğini ancak bu gerçekleri ortaya koyacak zekaların cesaret edip konuşamadığını, her şeyin popüler zihniyetle ve basit bir mantıkla işlendiğini, derinlikli olmayan fikirlerin daha çok rağbet gördüğünü belirttiği son açıklamalarından birinde şöyle diyor:

                “Türkiye’nin önü açık. Kültürümüz bütün çağdaş değerlerin üstünde. Bu değeri işlemek gerekiyor. Benim seyahatlerim, çocuk programlarım, röportajlarım bu güzellikleri ortaya koymak ve evrensel düzeyde tanınmasını sağlamak üzerine kuruludur. Ben kendi adıma önemli şeyler yaptığıma inanıyorum ve herkesin aynı oranda çalışması gerektiğini savunuyorum.”

                Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Manço’nun kendisine “Dini bütün bir Müslümanım” dediğini kaydediyor. Vefatından kısa bir süre önce seyrettiğim “Dönence” programında Barış’ın dudaklarından dökülen şu cümle onun son derece şuurlu bir Türk olduğunu gösteriyor:

                “İngilizler işgal ettikleri her ülkede yaptıkları gibi Hindistan’da da Türklüğün “T”’sini bırakmamışlar, bütün izlerimizi silmişler.” Sözün özü; Mançoloji, Türkoloji (Türkbilim) demektir.

 

                SEFA KOYUNCU I YENİ MERAM GAZETESİ – 1999