BILL GATES’DEN HAYIR YOK!

BILL GATES'DEN HAYIR YOK! 
 
           Dünya bilişim devi Microsoft'un başkanı Bill Gates, TIM Türker İnanoğlu Maslak   Show Center'da,Türkiye'nin dört bir yanından gelen 2 bin 500 Türk gencine seslendi.
           - Bu, Türkiye için heyecan verici bir olay gibi görünüyorsa da, işin aslı öyle değil. 
           - Çünkü, konferansta konuştukları ve mülâkatlarındaki sözleri dikkatle incelendiğinde, Gates'in,Türkiye'yi soymanın yollarını aradığı anlaşılıyor. 
           - Açıkçası Gates, Türkiye'ye yatırım yapmanın değil, mal ve hizmet satmanın peşinde. 
           - Ayran gönüllü olduğumuzu Gates de fark etmiş!
           - Fark etmez mi, adam cin gibi.
           - Geliyor, geldi, konuştu.
           - Şarklı damarımızdaki kan dolaşımının hızını artırmaktan da geri kalmadı. 
           - "Türkiye beni heyecanlandırıyor" dedi.
           - "Çok genç nüfûsunuz var" dedi.
           - Daha çok hoş şeyler söyledi. 
           - Ve bol alkış aldı.
           - Şak, şak, şak!
           - Elde var sıfır!
                    ***
           - Gates'in konuşmaları mercek altına alındığında,Türkiye için bir iyi, üç de kötü mesaj ortaya çıkıyor. Önce iyi haberi verelim; Gates 72 milyona önemli iki uyarı yaptı:
           1- Digital çağın gerisinde kalmayın!
           2- Eğitime önem verin! 
           - Bu ikisini zâten ninem de biliyor.
           Üç kötü haber ise şu:
           1- Beyin göçüne açık dâvetiye çıkarıyor! 
           2- Hedefi Türkiye'ye mal ve hizmet pazarlamak!
           3- Gates'in Türkiye'ye yatırım yapma niyeti yok!
           - Bütün bunları nereden mi çıkardım?
 
           - Buyurun Gates'in sözlerini birlikte inceleyelim.
           Gençlere "Çin'e, Hindistan'a" gidin diyor! 
           Gates gençlere dedi ki: "Ne gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz, nasıl bir işiniz olabilir, ne gibi bir maaş alabilirsiniz, bunları belirleyen şey doğduğunuz ülkeydi...  Ama bugün internete baktığınız zaman ve geleceği düşündüğümüz zaman aslına bakarsanız artık nerede doğdunuz çok da önemli değil, önemli olan şey artık eğitiminizin ne olduğu. Eğer güçlü bir eğitiminiz varsa özellikle de bilgisayar teknolojileri alanında ya da herhangi bir mühendislik alanında önemli bir eğitiminiz, güzel bir eğitiminiz varsa artık fırsatlar size sunulmuş durumda. 
           Yâni zâten bu fırsatların büyük bir bölümünü görmeye başlıyoruz bile. Zâten bazı hizmetler sunan bazı şirketler var dünya genelinde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Özellikle Hindistan ve Çin'de bu tarz örnekleri görüyoruz.
           Meselâ üniversite mezunlarına bunlar iş veriyorlar ve değişik yerlerde yazılım geliştirmelerini sağlıyorlar.
           Dünya genelinde farklı bir ülkede yazılım geliştirmeye başlıyor bu insanlar, yani çok farklı alanlarda hizmet verebiliyorlar". 
           - Ben bu pasajdan Gates'in "eğitimli Türk gençlerini Hindistan ve Çin'e yönlendirdiği" mânâsını çıkardım; ya siz? 
 
Türkiye Gates'i neden heyecanlandırıyor? 
- Gates'in "Türkiye beni heyecanlandırıyor" sözünün açıklaması şu: "Bu ülkeye satacağımız daha çok mal ve hizmet var!" 
 "Türkiye'de yaklaşık 80 bin öğretmene laptop bilgisayar satılmasından" duyduğu memnuniyeti özellikle belirterek konuya giren Bill Gates'in, "Burada bulunmak çok büyük bir mutluluk" ifadelerini altından "ultra profesyonel bir pazarlamacı" performansı sergilediği ortaya çıkıyor. 
Bill Gates diyor ki: "Microsoft Türkiye'deki piyasayla çok yakından ilgileniyor. Burada kazandığımız başarı bizi çok fazla heyecanlandırıyor ve özellikle de buradaki ortaklarımızla yaptığımız görüşmelerde piyasanın büyümeye ve çok büyük oranda büyümeye devâm ettiğini görüyoruz ve bu bizi gerçekten çok şaşırtıyor.
Türk Telekom'un özellikle bu alanda faaliyetlere girmesi ve bütün ülkeyi ADSL bağlantısıyla birbirine bağlama çalışması son derece etkileyici. KOBİ'lerin teknolojiyi kullanmaya başlaması son derece önemli. Bunu çok daha kolay hâle getirmemiz lâzım. KOBİ'ler teknoloji kullanmaya başlarsa iş dünyasında daha büyük bir rekâbet oluşacaktır. Bunu küresel anlamda da değerlendirdiğimizde, eğer biz bu desteği verirsek KOBİ'ler küresel anlamda çok güçlü olacaktır.  
- Gates'in bu ifadelerinden Türkiye'ye ve özellikle de KOBİ'lere yeni sistemler, yazılımlar ve eğitim pazarlama niyetinde olduğu açıkça anlaşılıyor. 
 
Gates, zirvede olmanın keyfini çıkarıyor
- Gates, Türkiye'den sonra Avrupa'ya geçiyor. 
- Lizbon'da  600 kadar Avrupalı hükümet, teknoloji ve araştırma konusunda faaliyet gösteren şirket temsilcisiyle bir araya geliyor.    
- Dünya devi Microsoft, bilgisayar sektöründeki diğer şirketlerle ortaklık kurarak, AB ülkelerindeki 20 milyon kişiye 2011'e kadar teknoloji eğitimi vereceğini açıklıyor.    
- Microsoft International'ın başkanı Jean-Philippe Courtois,   Portekiz'in başkenti Lizbon'da yaptığı açıklamada, bu teknoloji eğitimi projesinin daha ziyâde işsiz gençlerle en yaşlı çalışanlara yönelik olduğunu belirtiyor. 60 milyon euro yatıracak Cisco Systems ve State  Street şirketlerinin de projeye ortak olacağını kaydediyor.  
- Anlaşılan Gates, bilişim sektöründe zirve olmanın tadını çıkarıyor.
- Yatırım için kasasından tek kuruş çıkmak bir yana, bulduğu zengin iş ortaklarından yüklü miktarda para almaya bakıyor. 
- Teknoparkı, silikon vâdisini sana kurduruyor.
- Bilgisayarı, yazılımı, sistemi sattıktan sonra, sıra bunları nasıl kullanacağını öğretmeye geliyor. 
- Gates, sattığı sistemlerin eğitim için de ayrıca para alıyor.
 
Türkiye'ye yatırım düşünmüyor! 
Gates'in, "Türkiye'ye yatırım yapacak mısınız?" suâline verdiği cevap ise şöyle:
"Bir kere Microsoft Türkiye'de doğrudan yatırım düşünmüyor.  Partnerle ticari yatırımlar ya da üniversiteler üzerinden araştırma yatırımları ise mümkün. Bir de KOBİ'lere rekâbet için mutlaka yazılım ve teknoloji desteği vermek gerek". 
- Bu cümleler Gates'in sıklaşan Türkiye ziyâretlerinin sebebini gâyet net açıklıyor. 
- KOBİ'lerin kasasındaki üç-beş kuruşa göz diktiği açıkça anlaşılıyor. 
- E-Devlet'e hazırlanan Hükümete de bir külah giydirmek için nabız yokluyor.  Kısacası, Türkiye'de herkes dikkatli olmalı, hemen gaza gelmemeli ve çok hesaplı hareket etmeli. 
-Türkiye soyulmamak için, üniversitelerine, özel sektörüne ve yetişmiş teknik elemanına imkân tanımalı, kendi teknolojik sistemini kendisi kurmalı. 
Sefa Koyuncu  BHD Haber -  01 Şubat 2006