YAŞADIKÇA I Kürtçe Devlet Okullarında
Hayal edebiliyor musunuz?
- Kürtçe artık resmen devlet okullarında. Bu ülkede bir vakitler, konuşulan her Kürtçe kelime başına beş kuruş para cezası kesiliyordu.
Beş kuruş deyip geçmeyin; paranın para olduğu, bir koyunun 50 kuruşa satın alınabildiği 1930-40'lı yıllar.
- On kelimelik iki çift Kürtçe laf ettin mi, bir koyun parası gitti.
Bu trajikomik yasakla ilgili olarak, Doç. Dr. Fikret Başkaya şunları yazıyor: "(Doğu illeri) nüfusunun %3 ile 4'ü dışında Kürtçe'den başka dil bilmediği dönemde, Kürtçe'nin kullanılması yasaklanmıştı.
Kürtlerin yaşadığı kent merkezlerinde bu yasağa uyulmasını sağlamak amacıyla memurlar görevlendiriliyordu. Pazara, yetiştirdikleri meyve sebzeyi satmaya gelen Kürt köylüleri hiç Türkçe bilmedikleri için, kontrol memurlarına yakalanmaktan kurtulamıyorlardı.
Erzincan Valisi Ali Kemali Bey'in yazdığına göre, her Kürtçe kelime için beş kuruş ceza kesiliyordu. Bir koyunun eli kuruşa satıldığı 1930'lu yıllarda, beş (Kürtçe) kelimelik iki cümleyle meramını ifade etmeye çalışan bir köylü, bir koyun değerinde ceza ödemek zorunda kalıyordu. Böylece, satıştan elde edilen gelir, ceza olarak ödenip elden gidiyordu."
(Doç. Dr. Fikret Başkaya, Paradigmanın İflası, Doz Yayınları, İstanbul, 1991, s.56)
- Zulmün böylesine de pes doğrusu.
Türk milleti ile kardeş Kürt halkının, tarihin hiçbir döneminde meselesi olmamıştır. Ancak bir devir, devletin Kürt vatandaşıyla meselesi olduğu çok açık.
- Neyse ki geç de olsa problemler bir bir çözülüyor.
MEB'DEN TARİHÎ ADIM
- Gerçekten tarihî bir döneme şâhitlik ediyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak olan haftalık ders çizelgesiyle ilgili çalışmalarını tamamladı. Düzenlemeye göre, ilk ve orta okullarda, yeter sayıda öğrencinin (10-12 kişi) seçmesi hâlinde Kürtçe seçmeli ders olarak okutulacak.
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinde, Kürtçe'nin devlet okullarında seçmeli ders olarak okutulmasının yeterli olmadığını söylese de Kürt vatandaşlar bu tarihî adımdan oldukça memnun görünüyor.
- En bâriz örneği de Batman.
Kürtçe'nin seçmeli ders olarak müfredata girmesiyle kurslara ilginin arttığını belirten Nûbihar Derneği Batman Şube Başkanı Abdurrahman Aslan, "Kürtçe öğretmeni açığı sebebiyle, özellikle üniversitelerin dil bölümü mezunları kurslarımıza kayıt yaptırıyor. Başlangıçta iki sınıfımız mevcuttu, bu sayı altıya çıktı. Geçen dönemde Kürtçe kurslarını başarıyla bitiren 25 kursiyere de sertifikalarını verdik" diyor.
- Hayırlı olsun.
TRT'DE KÜRTÇE YAYIN
Başbakan Erdoğan, "Milli Birlik ve Beraberlik Projesi" başlatarak, Kürtlerin en önemli taleplerinden biri olan ana dil meselesinde beklenen serbestliği sağladı.
İlk ve orta öğretimde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasının yanı sıra, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri kurulmasının önünü açtı.
Ayrıca, yerleşim birimlerine Kürtçe isim verilmesini engelleyen yasağı kaldırdı. Dahası, TRT-6 (Şeş) televizyonu, 24 saat Kürtçe yayına başladı. Böylece, bölücü örgütün istismar araçları da elinden alınmış oldu.
- Zana, ne diyordu? "Kürt meselesini Erdoğan çözer."
Tamam da; bu saatten sonra, "Çözer" kelimesi hafif kalır. Bana göre, çözdü bile.
- PKK ve uzantılarının paniklemesi de işte bu yüzden
SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ - 15.07.2012