YAŞADIKÇA I Dikkat ejderha çıkabilir
Fransa Ulusal Meclisi, 22 Aralık 2011’de kuluçkaya yatırdığı inkâr yasası’nı, 23 Ocak’ta Senato’ya getirecekmiş. Gerçi, Sarkozy’nin buna yüreğinin yeteceğini düşünmüyorum ama diyelim ki bu gözü karalığı yaptı ve yasayı Senato’ya getirdi.
Fransa Ulusal Meclisi, 22 Aralık 2011’de kuluçkaya yatırdığı ’inkâr yasası’nı, 23 Ocak’ta Senato’ya getirecekmiş. Gerçi, Sarkozy’nin buna yüreğinin yeteceğini düşünmüyorum ama diyelim ki bu gözü karalığı yaptı ve yasayı Senato’ya getirdi.
- Görelim ne çıkacak.
Hatta, oylama ânını görüntülemesini, ünlü Belçikalı fotoğraf sanatçısı Eric Isselee’den rica edelim. Eric Isselee’nin uzmanlık alanı, kuşların yumurtadan çıkış ânını resmetmek. Yavru kuşları, içinden çıktıkları yumurtanın kırık kabuğuyla birlikte yansıttığı fotoğraf kareleri dünyada büyük ilgi görüyor.
- Ne dersiniz?
- Farklı kuş türlerinin doğum ânını fotoğraflayan Isselee, Fransız Senatosu’nun, ’şapkadan civciv çıkarma, kuş çıkarma’ ânını da, kırık kabuklarla birlikte resmetmeyi başarabilir mi? -Şaka bir yana, böyle ucûbe bir yasa Senato’dan geçirilir ve Cumhurbaşkanı Nickolas Sarkozy de bunu onaylarsa ne çıkar?
- Ya civciv, ya kuş, ya da ejderha çıkar!
DON KİŞOT SENDROMU
30 Ocak 2001’de Fransız Senatosu, ’Fransa Ermeni soy kırımını tanır’ yasasını çıkardığı ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, onayladığı zaman, bu olaya tepki olarak yazdığım 250 sayfalık kitap (Sefa Koyuncu, Don Kişot Sendromu-Ermeni Soykırımı Komedyası, BKY, 2001 İstanbul) o dönemde büyük yankı uyandırdı.
Kitapta, Türkiye’nin, yasanın kabulünün hemen ertesi gün Uluslararası Adalet Divanı’na gidip Fransa’yı şikâyet etmesi gerektiğini, ’Fransa ’dan tazminat talep edelim’ başlığıyla vurguladım. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem, meseleyi romantik açıklamalar ve kınamalarla geçiştirdiler.
Aradan on yıl geçti ve Ermeni meselesi yeni bir merhale ile tekrar karşımıza geldi. Bugünlerde Fransa Senatosu’na gelip gelmeyeceği konuşulan, ’Ermeni soy kırımını inkâr eden para ve hapis cezasına çarptırılır’ yasası; on yıl önce çıkarılan, ’Fransa Ermeni soy kırımını tanır’ yasasının devamıdır. Ve önüne geçilmezse, bu devamların ardı arkası kesilmeyecektir.
- Peki, meselenin çözümü nedir?
- Kesinlikle hukuk mücadelesi başlatmak!
- Ermeniler, siyasetçileri etkilese de hukukî alanda sıfırdır.
- Soykırım gibi insanlığa karşı suç iddiasını karara bağlama mercii ise parlamentolar değil, uluslararası mahkemelerdir.
- Söz konusu yasa, Fransa Senatosu’na gelsin ya da gelmesin, TC Devlet ve Hükümeti konuyu daha fazla gecikmeden uluslararası yargıya taşımalı.
- Milletimizin yok yere rencide edilmesine daha fazla izin verilmemeli. Anadolu tâbiriyle:
- Bu davayı ancak mahkeme paklar!
GERÇEKTEN DE ŞAŞIRTICI
- İster misiniz, Fransa Ulusal Meclisi’nin Senato’ya göndereceği minik yumurtadan bir ’Tweety’ çıkıp, ’Cik cik’ diyerek etrafa gülücük dağıtsın?
- Yani, yasa reddedilsin!
- Elbette isteriz ama...
Fransa’daki Mulhouse ve Beauval hayvanat bahçeleriyle bir yıl çalışan fotoğrafçı Eric Isselee, bazı yavruların, içinden çıktıkları yumurtadan çok daha büyük olduğuna dikkat çekerek, bunu şaşırtıcı bulduğunu itirâf ediyor.
- Gerçekten de şaşırtıcı.
- Eh! Demek oluyor ki, Senato’ya gönderilen yumurtadan devasa bir ejderha çıkıp, 1789 Fransız Devrimi’nin çocuklarını yemeye başlaması hiç de uzak bir ihtimâl değil.
- İlk kurban da Sarkozy olursa hiç şaşırmam.
- Dostumuz Raşid Nekkaz’a haber salalım da, bu büyük tehlikeye karşı sağduyulu vatandaşları uyarmak için Fransa Parlamentosu önüne şöyle bir levha astırsın:
- Dikkat ejderha çıkabilir!.
SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 16 OCAK 2012