DİLDE ASIL TEHLİKE
- Türkçe'nin problemi, dile giren yabancı kelimeler mi? Kök ve ek sistemine uygun olmadığı halde, dile emri vaki ile yerleştirilen ne idüğü belirsiz sözler mi?
- Kelime ayrı yazılacak, bitişik yazılacak, inceltme-uzatma işareti şuna konacak, buna konmayacak curcunası veya internet kargaşası mı?
- Yoksa bütün bu hengâme arasında, Türk dilini uzun vadede "ölü diller" kategorisine sokacak asıl tehlikeli uygulamalar gözden kaçıyor mu?
- Evet, bütün bu saydığım zararlı unsurların yanı sıra, öncelikle ve özellikle dikkatlere sunmak istediğim iki önemli husus var. Ancak, bu iddiaları ortaya koymadan önce kısacık bir tanışma faslına ne dersiniz?
- Okuyucu, Sefa Koyuncu ismine, Don Kişot Sendromu -Ermeni Soykırımı Komedyası (BKY) ve Irakta Kanlı Şafak isimli kitaplarımızdan, Türkiye Gazetesindeki araştırma haberlerimizden veya şiirlerimizden âşina olabilir.
Ya da, Mahmut Çetin yönetimindeki Biyografi Analiz dergisinde yayınlanan makâlelerimizden; daha öncelere gidersek, Yeni Meram Gazetesindeki (Konya) kültür-edebiyat ağırlıklı yazılarımızdan ve Seydişehir Postası'ndaki başyazılarımızdan hatırlamış olabilirler.
Bu vesileyle eski ve yeni bütün dostlara "merhabalar" diyor; ayrıca, -konu dil olduğu için- Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümünden aldığım diploma ile bana, "Türk Filoloğu" unvanı verildiğini de kaydettikten sonra, konuya dönüyorum:
Kapana kısıldık
Tehlike bir: Türkçenin cümle yapısı (söz dizimi) bozuluyor. Devrik ve kesik cümle istilâsı aldı yürüdü. Lokomotif (yapı) sağlam olursa, vagonlara doluşan biletli-biletsiz yolcular (dile giren yabancı menşeli kelimeler) vız gelir. Ancak lokomotif raydan çıkarsa (yapı bozulursa) felâket büyük olur.
Tehlike iki: Dili bozmada biz vatandaşlar, araç olarak kullanılıyoruz.
-Nasıl mı?
-Yeni Türkçe sözlüğe çoğu kelimeler, "vatandaş böyle kullanıyor" bahanesiyle alınıyor.
-Bu ise asla ilmî bir metod değil!
-Kısacası, dil konusunda kapana kısılmış durumdayız.
-Tıpkı kovboy filmlerinde olduğu gibi, kendi mezarımız bize kazdırılıyor.
-Bu iddiaları biraz daha açmalı mıyız?
-Elbette açmalı, hem de "cıcığını çıkarıncaya kadar" açmalıyız.
-Sağlıkla kalın.
Sefa Koyuncu BHD Haber - 14 Aralık 2005
ETİKETLER:
filoloji
huzur
ağustos
ocak
1994
teknoloji
gelecek
Üçüncü Yeni Nesil Akımı
dil bilimi
filolog
üçüncü yeni akımı
başyazısı
muhâfazakar sanat
üçüncü yeni
muhafazakar
Türkiye Gazetesi
şair
şiir
sohbet
gazetesi
sanat
kültür
sefa koyuncu
yorum
türkiye
postası
yazısı
seydişehir
tarihli
koyuncu
sefa
kişot
kitaplarımızdan
komedyası
analiz
yazılacak
yabancı
türkçe
aldı
tehlike
gazetesindeki
edebiyat
türk
yeni
tehli
lde
di
dile
kelimeler