TGRT FİLMLERİ MİLLÎ SİNEMAYA ÖNCÜ OLDU

TGRT FİLMLERİ MİLLÎ SİNEMAYA ÖNCÜ OLDU

 

Resul İzmirli: Yönetim Kurulu Başkanımız Enver Ören Bey, sesli kasetlerden 90 tane görüntülü kaset yani film istiyorum" dedi Matematiksel olarak bunu başarmak mümkün değil gibi göründü ama bize yabancı olan bu alana girdik Kurdoğlu ve Bişr-i Hafi filmleri île biz bu işi yapabiliriz dedik.

 

Altıroluk dergisi, İhlas Görüntülü Sesli Yayınlar Genel Müdürü Resul İzmirli ile bir röportaj yaptı röportajı. Resul İzmirli, Altın Oluk'un kendisine yönelttiği "Yayın muhtevanızın genel çerçevesi hakkında neler söylersiniz?" sorusuna şu cevabı verdi: "Kültürümüzün o güzelliklerini meydana çıkarmak bizim hedefimizdir. Mesela geçenlerde Aziz Mahmud Hüdayi Hz.lerinin filmi oynadı. Her filmimiz oynatıldığı gece hem gazetenin hem de İhlas Holding Görüntülü ve Sesli Yayınlar Genel Müdürlüğünün telefonları kilitleniyor. Teşekkürler, gözyaşları..." Röportaj, soru ve cevaplarla, şöyle devam etti:

 

"Her Film Yayınında Telefon Hatlarımız Kilitleniyor"

TGRT Genel Müdürü Resul İzmirli kendisiyle konuşmak istediğimiz zaman TGRT isimli yasal bir kuruluş bulunmadığını bu yüzden TGRT adına konuşamayacağını söyledi. TGRT adına yayın yapan kuruluşun Lodon Video Productıon Centre Ltd. şirketi olduğunu da ilave etti. Kendisi sorularımızı İhlas Holding Görüntülü ve Sesli Yayınlar Genel Müdürü olarak cevapladı.

 

ALTINOLUK: Efendim, İhlas Holding Görüntülü ve Sesli Yayınlar olarak özellikle sizlere yeni bir pazar imkanı açıldı. Bu pazara ne tür programlar yapıyorsunuz. Program üretirken teknik bazı zorluklarla karşılaşıyor musunuz'?

 

Resul İZMİRLİ: Programların hazırlanması yönünden teknik bir problemimiz yok. Şu anda bütün hızımızla üç tane stüdyomuzu tamamlamaya çalışıyoruz. Bunlardan birisi de seyircili stüdyo. Tabii bu durum bizim için bir başlangıç. Kurgu, montaj, denilen TV programcılığının ana ünitelerini kendimizi hazırlıyoruz. Animasyon cihazlarımız gelecek. Bu arada da programlar için ekiplerimizi teşkil etmiş durumdayız. İnşallah şu anda kiralayarak çalıştığımız stüdyolardan kendi stüdyolarımıza geçeceğiz. Yanı teknik imkanlarımızı kurmaya çalışıyoruz ileride daha büyük projeler için kafa yoruyoruz .Çünkü TV'cilik kolay bir iş değil Teknik açıdan, ekonomik ve yatırım ihtiyacı açısından, programların hazırlanması açısından oldukça zor bir iş

 

ALTINOLUK: Yayın muhtevanızın genel çerçevesi hakkında neler söylersiniz?

 

İZMİRLİ: Biz inanıyoruz ki bu millet bu devlet kendi kökleri üzerinde durursa ayakta kalabilir Kök milletin kültürüdür. Kültürün içine inancı, dili, örfü hepsi girer. Tabiatıyla bizim hedefimiz de milli kültürümüzün temellerini ortaya çıkarmaktır. Biliyorsunuz İhlas Holding' in ses kasetleri vardı ve Türkiye Gazetesi'yle birlikte promosyon olarak veriyorduk. Bu kasetlerin sayısı yüzü geçmişti. Kasetler çıktıkça biz piyasayı takip ediyorduk. Kasetler halk arasında oldukça kabul gördü. Bundan 5 ay evvel Yönetim Kurulu Başkanımız Enver Ören Bey, kabul gören sesli kasetlerimiz için bize 'bu sesli kasetlerden 3 ay içinde sizden 90 tane görüntülü kaset yani film istiyorum" dedi Matematiksel olarak bunu başarmak mümkün değil gibi göründü ama bize yabancı olan bu alana girdik Kurdoğlu ve Bişr-i Hafi filmleri île biz bu işi yapabiliriz dedik.

 

Televizyonun gelmesiyle Türk Sineması diğer ülkelere göre daha fazla durgunluk dönemine girdi. Yeşilçamdaki üstü tozlanmış, paslanmış birikimlerle münasebetler kurduk. Onlar yeni bir firma olarak bizi tanımıyorlardı, biz de onları tanımıyorduk. O piyasanın içine girince orda altın gibi insanlar, kalpler bulunduğunu gördük. Piyasa gereği bugüne kadar karınlarını doyurmak için uygunsuz filmler çevirmişler. Bizim ölçülerimize uymayan filmler çeviren arkadaşlar çok. Onlara buyrun biz de böyle filmler çevirmek istiyoruz dedik. 20 tane ekip kurduk. Kış şartlarına rağmen bir filmin ortaya gelmesi için gerekli olan idari, teknik, sanat personeli hakikaten canla başla çalıştılar. Bu doksan filmin üzerinde 1993 damgası vardır. Belki bu rekorlar kitabına girecek bir hadisedir. Bu vesileyle Yeşilçam piyasasıyla da kaynaştık Hatta çoğu oyuncu demiştir ki "biz değerli din alimlerimizin, evliyaların hayatını canlandırıyoruz. Sanki o alimlerde bizimle birlikteydiler".

 

İşte kültürümüzün o güzelliklerini meydana çıkarmak bizim hedefimizdir. Mesela geçenlerde Aziz Mahmud Hüdayi Hz.lerinin filmi oynadı. Her filmimiz oynatıldığı gece hem gazetenin hem de İhlas Holding Görüntülü ve Sesli Yayınlar Genel Müdürlüğünün telefonları kilitleniyor Teşekkürler, gözyaşları... Demek millet bu yayınlara susamış. İyi yolda olduğumuza inanıyoruz, bu tur filmlerin yapımına devam edeceğiz. Aslında bu çok pahalı, pazarlaması zor bir iş.

 

ALTINOLUK: Bu doksan filmin mali yönden ve kadro yönünden ağırlığının altından nasıl kalktınız'' Sadece Yeşilçam'da 90 filmi karşılayacak kadro var mı acaba?

 

İZMİRLİ: Genç prodüktör arkadaşlarla çalıştık. Filmlerin hepsi Türkiye standartlarının üstünde. Bazıları ise zirve oldu, seyredeceksiniz ilerde...

Gerçekten bizim mazimizde çok güzellikler var. Mesela Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerinin Kadılığı bırakıp ciğer satması çok büyük bir hadise. Bursa'daki dergahta o ciğer sopaları hala muhafaza ediliyor. Buna tevazu deyiniz, kendini feda etmek deyiniz.

Ayrıca diğer programlarımız devam edecek.Yayınlarımızla topluma kültürel yönünü tanıtmanın yanında çocuklarımızı, gençlerimizi, annelerimizi eğitmek istiyoruz.

Memleket meselelerini de tahrip edici değil de, objektif tarzda vermek istiyoruz .Kameranın objektifi var biliyorsunuz. O isimden hareket etseniz bile objektif olmanız lazım .Meseleyi vermenin yanında çözüm yollarını da ortaya koymayı düşünüyoruz. Yoksa problemlerin üzerine gidip de kanatmak ve ortada bırakmak istemiyoruz.

 

ALTINOLUK: Efendim sizden TGRT'yi bir de seyirci olarak tahlil etmenizi istiyoruz.

 

İZMİRLİ: Seyirci olarak değil ben zaten seyirciyim .TGRT yayınlarının toplumun genelini göz önünde bulundurarak hiç bir şekilde hiç bir kesimin red edebileceği bir yayın olmadığını söyleyebilirim.TGRT'nin yayınlarında en çok göze batabilecek olan programın Huzura Doğru olduğu düşünülüyordu. Ama bakıyorum, bir öğretim görevlisi çıkarak Kuran-ı Kerim'in tefsirini yapıyor. Buna kimin itirazı olabilir? Eğer Kur'an ı kabul etmezseniz ayrı mesele.

İslam'ın Altın Çağı diye bir programda Peygamber Efendimizin hayatı anlatılıyor Sorulara cevaplar veriliyor. Şahsen bu programlardan memnunum. Benim de sülalemde her kesimden insan var.Hepsi de TGRT'den oldukça memnun.

Görebildiğim kadarıyla TGRT haber ağırlıklı bir kanal olma iddiasında. Saat başı haberler veriyorlar. Bunu da şu anda gerçekleştiriyorlar. Teknik imkanları daha zayıf. Onları tamamlayıp, kameralı haberlerde gerçekleştirirlerse haber kuşakları daha canlı olabilir.

Yine TGRT bilgilendirmeye yönelik bir kanal olmaya çalışıyor. Belgesellere ağırlık veriyor. Daha da gelişeceğine inanıyorum. Yeni kurulmuş bir kanal. Halkla iyi bütünleşip, kulaklarını halkla açabilirlerse, ben yaptım oldu demezlerse daha iyiye doğru gideceklerdir.TGRT yöneticilerinin söylediklerine göre ileride ayrı ayrı sabah ve akşam kuşakları hazırlanacak. Fakat TGRT idarecileri yığma program yapmak istemiyorlar. Kaç saat yayın yapabilirsek onu yapacağız diyorlar. Asıl önemli olan saat 18.00-24.00 arasını iyi değerlendirmeye çalışıyorlar. Orayı iyi dolduran televizyonların muvaffak olabileceğini biliyorlar. Bu meseleye kafa yoruyorlar.

Türkiye şartlarında iyi bir televizyon kanalı sırası île çocuk, kadın ve gençliğe çok iyi bir şekilde hitap etmesine göre belirlenecektir. Baba eve yorgun argın geldiği için fazla TV seyredemez. Fakat çocuk, anne ve gençlerden oluşan bu üç grup önemli. Onları kapan kanal, ama iyi ama kötü yönde daha çok muvaffak olur. TGRT de bu gruplara hitap etmeye çalışıyor.

 

ALTINOLUK: TGRT'nin seyredilirlik oranı île ilgili bir malumatınız var mı?

 

İZMİRLİ: Seyredilirlik oranını ilmi bazda çalışan firmalardan öğrenebilirsiniz. TGRT daha o firmalara bağlanmadığı için elde gerçek sonuçlar yok.

Fakat TGRT yöneticilerinin söylediğine göre çok kaba bir tahminle sadece belli programlarda değil bütün programlarda onbir milyon seyircinin TGRT'yi seyrettiği tahmin ediliyor.

(Altınoluk dergisi, 1993 - Agustos, Sayı: 090, Sayfa: 041)

 

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/kultursanat/34536.aspx

 

Dosyalar