Gök Kubbe deliniyor
Petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtlar küresel ısınmayı artırırken, koloroflorkarbon gazları da koruyucu ozon tabakasını kevgire çeviriyor.
Dünyamızın çevresi, canlı hayatın devamını sağlayan kalkanlarla donatılmış durumda. Kalkanlardan biri, dünyamızın etrafındaki güçlü manyetik kuşaktır. Dünyanın çekirdeği ile bağlantılı bu manyetik alan, ,düştükleri diğer gezegenlerde derin krater çukurları açan gök taşlarından dünyamızı korur. Koruyucu kalkanlardan bir ide dünyayı gümüş tül gibi saran ozon tabakasıdır. Bu tabaka dünyayı, güneşten yayılan ve yer yüzündeki bütün canlıları öldürebilecek yoğunlukta enerji yüklü olan ultraviyole ışınların yakıcı etkisinden korumakta. Ekosistemin fosil yakıtlarla ve kloroflorokarbon gazlarıyla iyice bozulması yüzünden deniz sularının yükselmesi halinde, insanlığı bekleyen tehlikeler şöyle sıralanmakta:
Su altında kalacak
Mevcut şartlarda deniz seviyesinin 1 m. Yükselmesi ile Uruguay’ın yüzde 0.05’i, ısır’ın yüzde 1’i, Hollanda’nın yüzde 6’sı ve Bangladeş’in yüzde 17.5’i ve Hindistan’ın bir kısmının sular altında kalacağı tahmin ediliyor. ABD ve Japonya’nın kıyı bölgeleri ile Pasifik adaları ciddi ciddi etkilenecek. Deniz seviyesinin yükselmesi kuvvetli gel-git ve tsunami gibi olaylara sebep olacak. Seller çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere ortalama yılda 46 milyon insanı etkilemektedir. Araştırmalar deniz seviyesinin 50 cm yükselmesiyle bu rakamın 92 milyona ulaşacağını göstermektedir Geçtiğimiz 100 yılda deniz seviyesinin ortalama 10-25 c yükseldiğini göstermiştir. Bu olayın 1860 yılından beri aşağı atmosfer ortalama sıcaklığının 0.3-0.6 derece yükselmesi ile çok yakın ilişkisi vardır Hesaplamalar deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 15-95 cm yükseleceğini göstermekte.
Gökyüzü matkapları
Koruyucu ozon tabakasına zarar veren kimyevi maddelerin tamamı ne yazık ki modern teknoloji ürünü. Günlük hayatta kullandığımız cihazlardan çıkıp havaya karışan gazlarla reaksiyona giren ozonun koruyucu özelliğini yok eder. Çünkü bu tepkime sırasında ozon başka bir bileşiğe dönüşür. Ozon bulutunun incelmesine yol açan gazlardan kloroflorokarbon, genel olarak klima sistemlerinde, buzdolaplarında, strafor üretiminde kullanılır. Halonlar, yangın söndürme cihazlarında, metil bromid de tarımda böcek ilacı olarak kullanılır. Klimadan, buzdolabından vazgeçemeyeceğimize göre problem, ozonun yapısını bozmayan muadil gazlarla çalışan cihazların üretilesiyle çözülebilecektir.
SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 16 NİSAN 2005