E-Devlet Kapısı - Türkiye Gazetesi I 2005

E-Devlet Kapısı

 

Sadece vatandaşlık numarası ile kendisini tanıtarak bütün devlet hizmetlerinden internet ortamında faydalanabilmeyi sağlayacak e- devlet ana kapısı sistemiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.

 

Proje kapsamında Türkiye’de vergiler, sosyal sigorta primleri ve trafik cezaları ile diğer bazı hizmetler elektronik ortamda yapılabilir duruma gelindi. E-kurum manasında benzeri uygulamalar yapılmaya halen devam ediyor ve yenilerinin de hazırlığı yapılıyor. Bütün bu e- uygulamaların geldiği son noktada ise, devlet kurumlarının elektronik ortamda verdikleri hizmetlerin tamamını bir sitede toplayan ve kullanıcılara ilk temas noktasından sunan e-devlet ana kapısı (portal) ortaya çıkacak.

 

E-devlet kapısının gerçekleşmesiyle birlikte bilgisayarlaşma ve internet kullanım oranındaki artışın da hızlanması bekleniyor. Türkiye için faydası tartışılmaz olan e-devlet projesi, devletin şeffaflaşması ve bürokratik işlemlerin de hızlanması manasına geliyor. E-ABD misali Teknolojiye önemli yatırımlar yapan ABD’nin e-devlet kapısı diğer ülkelere misal olacak nitelikte. www.firstgov.gov sitesi, ABD vatandaşlarının devlet ile ilgili her bilgiye ulaşılabilecekleri ilk kapı. E-devlet kapısı, vatandaşların statüsü her ne olursa olsun (öğrenci, devlet çalışanı, özel sektör çalışanı, işletmeci, girişimci, çiftçi, işsiz vb.) elektronik ortamda ihtiyaç duyulan her kaynağa ulaşımını sağlayan ilk kapıdır. Bu kapı 51 milyon web sitesine erişmekte. www.firstgov.gov sayfası ilk açıldığında devletin hizmet sunduğu üç temel grup görülüyor: Vatandaşlar, şirketler ve devlet çalışanları. Bu üç grubun talebine uygun ana başlıklardan birine girildiğinde e-devlet kapısı hizmetlerini sunmaya başlıyor. Avrupa’da durum E-Avrupa 2005 Eylem Planı’nın temel hedefleri, e-devlet, e-eğitim ve e-sağlık başta olmak üzere modern çevrimiçi hizmetlerin sunumu; dinamik e-iş ortamının oluşturulması; ve bunları mümkün kılacak; rekabetçi fiyatlarla yaygın geniş bant erişimi, güvenli bilgi alt yapısı” olarak belirlenmiş. E-Avrupa 2002 kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, iş dünyasının ve okulların internet erişimi sağlanmış, internet erişimine sahip hane halkı sayısı üç katına çıkarılmış ve Avrupa, dünyadaki en hızlı araştırma ağına sahip olmuş.

 

E-Avrupa resmi internet sitesi ‘http://europa.eu.int’te yer alan bilgilere göre e-Avrupa+ projesiyle de daha ucuz, daha hızlı, daha güvenli internet, insan kaynağına daha fazla yatırım ve internet kullanımının teşvik edilmesiyle bilgi toplumunun temel yapı taşlarını oluşturma çalışmalarının hızlandırılması hedeflenmekte. Uygulama başladı Türkiye’de bugüne kadar tamamlanan ve en çok ilgi çeken e-devlet ve e-dönüşüm projeleri arasında kamudan vatandaşa ve özel sektöre sunulan online hizmetler arasında trafik cezalarını öğrenme, online vergi ödemeleri, uçak iniş-kalkış, tren saatleri, kimlik numaralarını internet üzerinden öğrenme, online uçak bileti, e-satışlar ve ihaleler vb. yer alıyor. Ayrıca, birçok hizmet de elektronik ortamda vatandaşların ve firmaların hizmetine sunulmuş bulunuyor. 57. sıradayız The Economist Dergisi’nin AB’ye yeni üye olan ülkeler için yaptığı ve ülkemizin de dahil edildiği bir araştırmaya göre Türkiye e-devlet alanında genel ortalamada 6. sırada yer aldı. BM tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre ise Türkiye e-devlet hizmetleri konusunda 191 ülke arasında; e-katılımcılık indeksinde 20. sırada, e-devlet gelişim indeksinde 39. sırada yer aldı. Ancak, telekomünikasyon altyapısı ve insan kaynakları sıralamasında daha alt sıralarda yer alarak, e-devlete hazır olma genel sıralamasında 57. sırada yer bulabildi.

 

SEFA KOYUNCU I TÜRKİYE GAZETESİ – 13 MAYIS 2005

Dosyalar